EPA/Valdrin Xhemaj
Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani u intervjuu za Glas Amerike rekla je da „veruje da ono što se dešava u Ukrajini treba da bude lekcija za sve zapadne zemlje, da sa takvim državama koje su vođene Putinovim načinom razmišljanja, kao što je sama Srbija, koju vodi bivši ministar Miloševića, potrebni su jasan pristup i jasne akcije”.

Osmani navodi da su “očekivanja Kosova da je ovaj dijalog fokusiran na međusobno priznanje, jer je to jedino rešenje koje vodi ka dugoročnom miru i stabilnosti”.

– Polurešenja nikada zapravo ne proizvode dugoročni mir i stabilnost, ali s druge strane daju Srbiji dovoljno prostora da nastavi da se približava Rusiji i da više ulaže u destabilizaciju našeg regiona. Nažalost, ono što se već dešava u Ukrajini, od 24. februara 2022. godine, dokazuje da autokratske države, poput Srbije, poput Rusije, koja takođe kontroliše Srbiju, nikada nisu poznate po pozitivnim akcijama u odnosu na svoje susede. naprotiv. Srbija je samo jačala u svojim destabilizujućim akcijama i sada ste to videli, samo je pojačala političku, ekonomsku ili vojnu saradnju sa Rusijom, utičući tako na rast ruskog uticaja u celom našem regionu i ugrožavajući naš region – rekla je Vjosa Osmani.

Osmani je istakla da je “čak i poslednji sporazum koji je Srbija potpisala sa Rusijom da definiše linije svoje spoljne politike, zapravo u saradnji sa Rusijom, a ne sa EU, jasna je poruka da Srbija nije zainteresovana da doprinosi miru i stabilnosti u regionu, odnosno pridruživanju EU”.

– Uprkos njihovim akcijama, mi kao Republika Kosovo konstantno pokazujemo konstruktivnost, pozitivan angažman i fokusiramo se na to da ceo dijalog sa Srbijom, uz posredovanje EU i snažnu podršku SAD, bude proces koji doprinosi dugoročnom miru u našeg regiona i koja je prirodno usmerena na međusobno priznanje – rekla je Osmani.

5 COMMENTS

 1. Srbija ne ugrožava region nego vi
  siptari svugdje de su siptari postoje
  problemi !
  Dok je bio Enver Hodza bili ste za primer sada cela nacija se bavi drogom i prostitucijom !

 2. Vi ugrožava te celu evropu jer ste najveći trgovci heroina , kokaina i ostalih droga,
  Takođe trgujete ljudima,
  Trgujete oružijem,
  Trgujete ljudskim organima ,
  Ima li veće opasnosti od ovih koje sam naveo …

 3. Dobila Ljosa zeleno svetlo da pljuje po Srbiji…vidim ja da Srbija nikako ne može da izbegne svoju sudbinu pobednika u borbi protiv zla…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here