EPA/Valdrin Xhemaj
Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na Samitu Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana iznela zahtev za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

– Građani Kosova se osećaju diskriminisanima, uprkos tome što su najproevropski orijentisani narod i ispunjavaju sve kriterijume. Oni ostaju izolovani u srcu kontinenta na kom žive. Žele bezvizni režim da bi videli, osetili i doživeli Evropu. Ironija je u tome što smo mi ovde kao ravnopravni članovi međunarodne zajednice, razgovaramo o evropskoj agendi, ali ja danas ovde sedim među vama kao jedina osoba za ovim stolom koja treba da dobije vizu da bi prisustvovala samitu. Ovo je velika nepravda – istakla je Osmani.

Ona je poručila da nije moguć trajni mir i stabilnost u Evropi bez Zapadnog Balkana integrisanog u evroatlantske strukture.

– Nisam ovde došla zbog ispraznih političkih izjava, već u najboljoj nameri da pričam o posledicama po ceo naš kontinent ukoliko se integracija Zapadnog Balkana dodatno odugovlači – poručila je Osmani.

Rat u Ukrajini, kako je navela, označava više od jedne prekretnice za Evropu.

– To je redefinisalo našu budućnost. To bi trebalo da bude podsticaj za ubrzano delovanje EU prema onim državama koje imaju za cilj da se pridruže, a što je najvažnije, prema onim državama koje ovde pripadaju – rekla je Osmani.

– Postoji put za Moskvu i put za Brisel – ovi putevi se ne ukrštaju i dalje su nego ikad. Sa ove tačke gledišta, ruske satelite u našem regionu ne treba tolerisati – dodala je ona.

7 COMMENTS

  1. “najproevropski orijentisani narod” у конфликту са староседеоцима Европе, са Србима. Кад са њима нико не жели никаква посла, ту су Срби да им понуде Титово братство-јединство. Сачувај Боже!

    • Viste oni koji ste vrsili razne torore nad nama vekovima okupacije ali mi necemo nikad da zaboravimo bice osveta kad tad vas ceka nasa pravda sram vas bilo

  2. Sve dok Srbija ne uvede sankcije Rusiji, svi građani Srbije na KiM neće imati pravo na viznu liberalizaciju!

    • SRBIJA ima viznu liberalizaciju! O cemu ti pricas a srbi na kim imaju srpski pasos nemas ti pojma
      Samo kosovo nema viznu liberalizaciju! Jer ne priznaju ih rumunija spanija kipra grcka i slovacka

  3. Kosovarima bi trebalo najmanje deset godina ad se civiliziraju, pa
    tek onda integracija u evropske vrednosti.

  4. Šta mi reće, jesu li ti ameri dozvolili to? Da je barem rekla najamerićki orientisani, pa dobro, ali? Od ovih bi vi samo nešto da ušićarite, kad ameri kasne!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here