EPA/Olivier Hoslet

Predlog osmog paketa sankcija Rusiji koji je danas predstavila Evropska komisija uključuje i sankcionisanje osoba koje pomažu u zaobilaženju sankcija.

– Uvodimo novu kategoriju, u kojoj ćemo moći da stavimo na spisak pojedince ako zaobilaze sankcije. Na primer, ako kupe robu u Evropskoj uniji, unesu je u treću zemlju a zatim u Rusiju, to će biti zaobilaženje sankcija i ti pojedinci mogu se naći na spisku sankcionisanih. Mislim da će to imati veliki efekat odvraćanja – rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, prenele su agencije.

Ona je istakla da su dosadašnje sankcije EU teško pogodile režim ruskog predsednika Vladimira Putina.

– One su mu otežale finansiranje rata i sada pojačavamo napore u tom pravcu – rekla je zvaničnica EK.

Evropska unija je već ranije donela odluku o zabrani uvoza ruske sirove nafte koja se prevozi tankerima i koja stupa na snagu 5. decembra.

Nedavno je grupa najrazvijenijih zemalja G7 predložila da se uvede ograničenje cena ruske nafte za treće zemlje i sada u tom pravcu ide i predlog Komisije.

– Znamo da je nekim zemljama u razvoju i dalje potrebna ruska nafta po niskoj ceni. U današnjem paketu mi postavljamo pravni okvir za uvođenje ograničenja cene ruske nafte za treće zemlje. To će s jedne strane smanjiti ruske prihode od prodaje nafte, a s druge održaće stabilnim globalna energetska tržišta – rekla je fon der Lajen.

Novi, osmi paket sankcija uključuje dodavanje još 1.300 fizičkih i pravnih lica na spisak sankcionisanih, opsežnu zabranu uvoza, čime ce Rusija ostati bez prihoda od 7 milijardi evra, kao i zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju.

Predlaže se i da državljani EU više ne mogu biti u upravnim odborima ruskih državnih preduzeća.

2 COMMENTS

  1. Osmi paket sankcija.P zar ranije sankcije nisu bile efikane i dovoljno kaznene.Pokazalo se da nisu.ako stvari stoje treba pcekivati 9 te, 10 te i tako redoma,Svet se meja. zapadna zver je ranjena i polako ali sigurno krvari.

  2. Kako se samo glupiraju ! Čak je i mala Srbija pod sankcijama pronalazila načine da ih zaobiđe, a kamoli ogromna Rusija koju podržava 85% sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here