EPA/Focke Strangmann

Osoblje u obdaništima u austrijskim pokrajinama Beč, Donja Austrija i Burgenland od danas mora da bude vakcinisano ili da ima važeći negativni korona test da bi moglo da dolazi na posao.

Odgovarajuću uredbu izdao je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn, a ona se najpre primenjuje na istočnu Austriju gde je od danas krenula nova školska godina, a nedelju dana kasnije primenjivaće se i na ostale delove Austrije.

Od 1. oktobra nevakcinisano osoblje obdaništa moraće jednom nedeljno da prikaže PCR test. Do tada dovoljno je da imaju tri antigenska testa nedeljno.

– Glavni cilj u ovoj fazi pandemije jer da osiguramo da naše obrazovne institucije ostanu otvorene – poručio je Mikštajn.

Naglasio je da je testiranje pedagoga važan instrument, ali da je vakcina glavno oružje protiv korone.

– Zbog toga moramo da postignemo što je moguće višu stopu vakcinacije za dobrobit naše dece – rekao je ministar.

Škole otvaraju svoja vrata tronedeljnom “bezbednosnom fazom”, tokom koje svi nastavnici tri puta nedeljno moraju da se testiraju, a nevakcinisani moraju da prikažu i jedan PCR test nedeljno. Nakon te faze ukida se obaveza testiranja za vakcinisane pedagoge.

Takođe, uredba predviđa da sva eksterna lica koja ulaze u obdanište moraju da nose masku i prikažu ili sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom Covid-19 ili negativan test.
Od te mere izuzeti su samo roditelji koji dovode decu i ne zadržavaju se duže u obdaništu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here