Ostaće mladi Bogdan na svojoj dedovini

0

Ide kao zmaj: Najmlađi Gluhovići u željenom traktoru
 

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe iz Republike Srpske nedavno je uručila željenu donaciju u vidu polovnog traktora, vrednog 8.000 KM ili oko 4.000 evra, dvanaestočlanoj porodici poljoprivrednika Gluhovića. Otac Nenad i majka Maja imaju devetoro dece: Bogdan (16), Nevena (14), Suzana (12), Gorica (10) Dragoljub i Dušan (blizanci od osam godina), Dušica (5), Snežana (3) i Jovana (4 meseca). Gluhovići žive u selu Božine, nekih desetak kilometara od Rogatice u Republici Srpskoj. Imaju tri krave i 30 ovaca, a obrađuju godinama i to samo ručno 40 duluma zemlje. Vredni su, tako da idu s vremena na vreme i komšijama u nadnicu gde rade za dnevnicu.
Sa njima u domaćinstvu živi i Nenadova majka. Baka je sama, na radost cele porodice, ove godine posejala pasulj i to sve ručno, pa računa da će imati prinosa oko 200 kilograma.
Pre nekoliko godina majku Maju je Udruženje majke sa četvoro i više dece uključilo u program Ministarstva sporta i omladine RS i napravili im kuću odmah do stare. Kuća lepo izgleda ali nažalost u njoj samo spavaju jer oni u selu nemaju vodu tako da preko dana i dalje borave kod bake i koriste kišnicu ili vodu sa bunara.
Najstariji sin Bogdana koji je već pri kraju školovanja, uskoro završava za varioca, odlučio je da nigde sa dedovine neće ići. Zato je organizacija Srbi za Srbe odlučila da mu kupi traktor jer bi tada mogao da rade bez tuđe pomoći. Takođe, na taj način bi Bogdan ostao svoj na svome. Zahvalni na ovoj ideji, Gluhovići su izuzetno povoljno našli traktor u susednom selu. A Bogdan i njegova porodica se zahvaljuju svim dobrim ljudima koji su im ispunili snove i omogućili mladiću da obezbedi sebi zaposlenje i normalan život.

 

Nove gume
Da bi što jeftinije prošli, Gluhovići su bili skromni pa nisu tražili da im se kupi prikolica ili neki drugi priključak jer su spremni da to sami zarade. Ali kako nije bezbedno da 16-godišnji Bogdan vozi s lošim gumama koje su došle na polovnom traktoru, samo su zamolili da im se nabave nove, koje je Udruženje Srbi za Srbe platilo 730 KM ili 365 evra.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here