EPA-PHOTO/EPA/STATON R. WINTER/STF/srw/mda/ow
Pripadnici OVK

“Kosovska policija je u dva dana uhapsila petoro ljudi povezanih s islamskim terorizmom i zaplenila ozbiljnu količinu municije. Zaboravilo se, međutim, da su se bivši pripadnici OVK masovno borili pod zastavom terorističke organizacije ISIS na sirijskom ratištu i da su potom vraćeni na Kosovo”, kaže general u penziji Momir Stojanović.

Jedan od uhapšenih je dobro poznati terorista ISIS-a poreklom sa Kosova, koji je zbog svojih aktivnosti robijao u zatvoru u Nemačkoj, Turskoj i na Kosovu, ali je brzo pušten na slobodu.

Stojanović je, međutim, uveren da su ova hapšenja samo predstava za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, jer je prisustvo Albanaca koji su povezani sa ISIS-om na Kosovu i Metohiji dobro poznato stranim, ali i našim obaveštajnim službama, kao i vlastima u Prištini.

– Ova hapšenja na KiM lica koja su se spremala da izvrše terorističke napade je farsa, koja treba da prikaže da vlada Aljbina Kurtija brine o bezbednosti građana Kosova, a sve u funkciji izbora. Ujedno šalje i poruku međunarodnoj zajednici da Kosovo neće dozvoliti ekstremističku delatnost na svojoj teritoriji, a jačajući ovim činom poziciju Kurtija uoči izbora – smatra Stojanović.

Bivši pripadnici OVK masovno bili u ISIS-u

Ono što, kako kaže, u celoj priči ne štima, jeste to što je Priština znala za njihovo postojanje i pitanje je zašto je čekala da ih sada hapsi.

– Opšte je poznato da je oko 300 građana Kosova i Metohije albanske nacionalnosti učestvovalo u terorističkim aktivnostima na prostoru Sirije i Iraka. To su zvanični podaci naših službi bezbednosti, a da je bilo u Prištini iskrene želje, oni bi ta lica procesuirali. Indikativno je zašto to nisu učinili – napominje on.

Stojanović podseća i da su mnogi pripadnici bivše OVK kao borci ISIS-a učestvovali u borbama najviše na sirijskim ratištima, a većina njih se vratila na Kosovo.

– Priština nikada nije dala tačan broj onih koji su se borili na strani terorista, već je uglavnom pominjala žene i decu koji su sa Kosova, a koji su za svojim bližnjima krenuli na ta ratišta sa kojih su vraćeni – dodaje on.

Stojanović s druge strane podseća da međunarodna zajednica nikada nije razoružala OVK niti je zvanično ova organizacija ukinuta na Kosovu.

– Tako da pada u vodu to njihovo ’opredeljenje‘ da sada sankcionišu pojedince, jer su kosovske vlasti dobro znale za njih (bivše pripadnike OVK) i koliko su povezani sa nosiocima međunarodnog terorizma na Bliskom istoku – ističe Stojanović.

Stojanović čak ne isključuje mogućnost da se pod maskom navodnih ISIS terorista i njihovih potencijalnih akcija zapravo kriju planske akcije OVK u budućnosti.

– Spiskovi pojedinaca iz OVK po jedinicama su i dalje prisutni, Priština za njih zna, a oružje koje je trebalo da bude uništeno je uskladišteno na raznim mestima po Kosovu i spremno da se spoji sa ljudstvom u slučaju potrebe, odnosno potencijalno nepovoljnog razvoja situacije na KiM. Tako da ako mislite da postoje neke izolovane ćelije ili pojedinci na KiM i koji deluju van znanja vlasti Prištine, gadno se varate, sve je to sinhronizovano – tvrdi Stojanović.

Nelegalno oružje latentni problem na KiM

On ističe i da je latentni problem po bezbednost na Kosovu ogroman broj građana koji u svom posedu ima oružje bivše OVK.

– Svi pripadnici OVK su sa sobom poneli to oružje posle rata i u datom trenutku vrlo brzo mogu da se organizuju i da ugroze bezbednosnu situaciju – kaže Stojanović.

Ovome treba dodati da prema podacima CIA objavljenim 18. avgusta ove godine, u Albaniji, koja gotovo da i nema granice sa Kosovom, operiše više od 65 terorističkih organizacija, uključujući ISIS i Iranski korpus čuvara revolucije, Zbor garde Islamske revolucije Irana, koje imaju instalirane terorističke ćelije u ovoj državi i koje, kako se navodi, u svakom trenutku mogu izvesti napade u bilo kom delu sveta, pa i u našem regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here