Tanjug
Milorad Dodik

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ostaje posvećena primeni Dejtonskog sporazuma, ali da sigurno neće ginuti za spas nečega što očigledno niko ne želi.

– Možda je najveći problem u BiH što su Dejtonski mirovni sporazum mnogi shvatili kao privremeni sporazum, privremeno rešenje kojim je tek zaustavljen rat, a da im niko nije jasno potcrtao da je njime uspostavljen i novi politički sistem u BiH. Sistem u kojem je u aneksu 4 Sporazuma upisana i Republika Srpska, kao jedan od dva konstitutivna entiteta – podsetio je Dodik.

Prema njegovim rečima, svi apsurdi primene Dejtonskog mirovnog sporazuma skupili su se u mandatu visokog predstavnika koji, po Sporazumu, ima samo nadležnosti tumača odredbi.

U stvarnosti, istakao je Dodik, ta uloga je korišćena za nametanje rešenja, kažnjavanje drugačijeg političkog mišljenja, diskriminaciju pojedinaca oduzimanjem njihovih osnovnih ljudskih prava.

On je naglasio da je vrhunac te antiustavne aktivnosti uspostavljanje Suda i Tužilaštva BiH, pravosudnih institucija koje nije predvideo sam Ustav BiH, a samim tim ni Dejtonski mirovni sporazum.

“Cinizam je većim učinio Ustavni sud BiH koji je takve aktivnosti proglasio ustavnim, a građanima poslao poruku da žive u okupiranoj i obespravljenoj državi. Osnivanje Suda i Tužilaštva BiH bila je ozbiljna prekretnica u političkim kretanjima u BiH, jer je postalo jasno da je u BiH suspendovano pravo i to sa najviše pravne instance. Zemlja bez pravne sigurnosti nije poželjna ni za one koji u njoj žive, a ni za one koji bi tek slučajno došli u nju”, rekao je Dodik.

On smatra da je Dejtonski sporazum u proteklih 25 godina menjan sa jednom namerom – da se ostvari ratni cilj Bošnjaka, odnosno da se centralizuje BiH, što je “umotavano” u nekakvu foliju efikasnosti i integracija, kao da u svetu ne postoje visoko decentralizovane ali efikasne države.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ostaje posvećena primeni Dejtonskog sporazuma, ali je naglasio da sigurno neće “ginuti za spas nečega što očigledno niko ne želi da se spasi”.

Komentarišući 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, on je istakao da Republika Srpska obeležava potpisivanje Sporazuma, za razliku od Bošnjaka.

– To je za nas državni praznik jer smo smatrali da treba slaviti mir, što u drugom delu BiH nisu nikada radili – rekao je Dodik.

Dodik: Konsenzus o evropskom putu – vredno dostignuće BiH

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da je potpisivanje Dejtonskog sporazuma istorijski datum za ceo svet, jer je uspostavljen mir na osnovu političkog dogovora o političkom sistemu u BiH i omogućena stabilnost i pomirenje.

On je, nakon sastanka članova Predsedništva BiH s visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, rekao da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to osnova za sve dogovore, kao i da apstraktna priča o građanima neće moći da pruži rezultate.

Dodik je istakao da Republika Srpska obeležava dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao svoj državni praznik, dok to nije slučaj u Federaciji BiH, prenosi RTRS.

On je ocenio da je konsenzus u BiH oko Evropske unije vredno dostignuće koje je postignuto u BiH.

– Zamolili smo Vas da učinite sve da u idućoj godini BiH dobije status kandidata. To je nova dinamika koja bi pružila nove uslove i okolnosti za gradnju svih onih stvari koje ste nas podučili – poručio je Dodik Borelju.

Dodao je i da je BiH izgubila ogromne javne prihode zbog epidemije virusa korona.

– Deo toga smo rešavali kroz aranžman sa MMF-om i sa Evropskom komisijom, ali je očigledno da je to istrošeno i da treba novi paket pomoći kako bi mogli da prevaziđemo izazove u nekoliko narednih meseci – ukazao je Dodik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here