Ostavka bugarske ministarke – kandidata za EK

0

Rumjana Želeva, bugarska ministarka spoljnih poslova
 

Poslanik Narodne partije Austrije u Evropskom parlamentu, Otmar Karas, potvrdio je da je Želeva iz ličnih razloga podnela ostavku na mesto budućeg komesara za pomoć u razvoju. Socijaldemokratske partije Evrope izrazile su ranije sumnju u kvalifikacije Želeve.

 

Ona je, kako je istakao šef delegacije Socijaldemokratske partije Austrije pri Evropskom parlamentu, Jerg Lajhtfrid, bila najslabija kandidatkinja budućeg sastava EK.

 

Premijer Bugarske, Bojko Borisov, nije prihvatio ostavku ministarke Želeve, ali se složio sa povlačenjem njene nominacije na mesto evropske komesarke za pomoć u razvoju.

 

"Ne prihvatam njenu ostavku na mesto ministra spoljnih poslova jer nemam nikakvog razloga da tako nešto uradim", rekao je Borisov, a prenela je agencija Rojters.

 

U prošlosti je Evropski parlament odbio samo jednog kandidata, a to je bio Italijan Roko Butiljone 2004, koji je potom zamenjen drugim kandidatom.

 

Bugarska će sada imenovati novog kandidata. Glasanje o Evropskoj komisiji u Evropskom parlamentu je odloženo sa 26. januara na februar. Izbor nove EK najverovatnije će biti održan 11. februara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here