Tanjug

Građevinske skele iz unutrašnjosti juče su uklonjene, a dnevno svetlo prvi put je obasjalo veličanstven mozaik koji ukrašava svodove zavetnog hrama srpskog naroda.

Impresivno umetničko dostignuće ruskih mozaičara i domaćih neimara od juče je vidljivo u svom punom sjaju i lepoti. Površinu od čak 15.000 kvadratnih metara zauzimaju impresivni portreti Isusa Hrista, Bogorodice, prizori iz Starog i Novog zaveta, likovi srpskih svetitelja… Enterijerom dominira zlatni sjaj miliona komadića stakla i plemenitog kamena svih boja, ugrađenih u višemetarske figure i likove, impresivne po dimenzijama i umetničkom izrazu.

Glavni pečat unutrašnjosti daje monumentalni Hristos Pantokrator koji natkriljuje oltarski prostor. Raspon njegovih ruku je gotovo 20 metara. Najveću površinu na južnoj, severnoj i zapadnoj strani zauzimaju novozavetne scene Vaskrsenja, Rođenja Hristovog i Uspenja Bogorodice. Posebno je monumentalna predstava Stvaranja sveta, na višem, galerijskom nivou, natkriljen Vaznesenjem u glavnoj kupoli.

Kružni prostor pod kupolom, po vizantijskoj tradiciji, prekriven je plavim mozaikom, koji dočarava nebeski svod.

Iako su najveći poslovi na ukrašavanju Hrama završeni, neimari i dalje rade. Privode se kraju radovi na glavnom ikonostasu. Izrađen je od italijanskog mermera, a u njega je ugrađeno neverovatnih 87 tona ovog materijala i čak 15 tona čelika.

Po okončanju ovog posla, neimari pristupaju završetku poda, koji će, takođe, biti izrađen od najfinijeg kamena.

– Bogu hvala, završavamo sve po planu – kratko su nam rekli sveštenici Svetosavskog hrama. Zajedno sa ruskim akademikom Nikolajem Muhinom, umetničkim tvorcem unutrašnje dekoracije, bratstvo Hrama neprekidno prati i pomaže završetak radova na najvećoj svetinji srpskog naroda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here