EPA
Westpac

Australijska komisija za hartije od vrednosti i investicije saopštila je u utorak da će tužiti Vestpak, najstariju australijsku banku, zbog navodnog neuspeha da odgovori na obaveštenja o finansijskim poteškoćama klijenata između 2015. i 2022. u potrebnom administrativnom roku, izveštava SBS.

U skladu sa članom 72 Nacionalnog kreditnog kodeksa Australije, pojedinac sa kašnjenjem u plaćanju može da zahteva promenu uslova svog kreditnog ugovora na osnovu finansijskih poteškoća, a od kreditora se očekuje da da pismeni odgovor u roku od 21 dana od dana obaveštenja.

Građanska tužba biće pokrenuta pred Saveznim sudom u utorak i uključuje 229 klijenata Vestpaka koji su pogođeni procesom obaveštavanja banke o teškoćama u plaćanju.

– Podnošenje obaveštenja o teškoćama, koje rezultira promenom kreditnog ugovora, može da bude spas za ljude koji se nalaze u teškim finansijskim okolnostima – rekla je zamenica predsednika ASIC-a Sara Kort u saopštenju.

ASIC je rekao da preduzima pravne radnje kako bi istakao važnost da zajmodavci reaguju na obaveštenja o teškoćama u potrebnom vremenskom okviru kako bi smanjili štetu svojim klijentima.

– Neuspeh Vestpaka da odgovori na ova obaveštenja pogoršao je tešku finansijsku situaciju njihovih klijenata – istakla je Kort.

ASIC sem toga tvrdi da Vestpak nije učinio dovoljno da istraži i ispravi sistemske probleme koji utiču na njegov onlajn proces obaveštavanja o teškoćama.

Datum za prvo ročište za vođenje predmeta tek treba da bude zakazan, a ovo saopštenje uticalo na vrednost akcija banke koje su pale skoro za jedna odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here