Poseta češke delegacije Tajvanu narušava suverenitet Kine, poručuje se u saopštenju koje je kineska ambasada u Pragu objavila na svom sajtu.

Diplomatsko predstavništvo Kine u Češkoj naglasilo da je Peking već napravio “ozbiljne korake” ka Pragu zbog posete parlamentarne delegacije Tajpeju.

“Ovaj potez je bio očigledna podrška separatističkim snagama koje se zalažu za ‘nezavisnost Tajvana’, ozbiljno kršenje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine i ozbiljno kršenje osnovnih normi međunarodnih odnosa i bilateralnih političkih obaveza”, navodi se u saopštenju ambasade Kine u Pragu.

Češka 14-člana delegacija koju predvodi senator i bivši predsednik Češke akademije nauka Jirži Dragoš stiže danas na Tajvan, a poseta će trajati šest dana.

Uoči putovanja, šef delegacije je u intervjuu za Centralnu novinsku agenciju rekao da napetost u vezi sa Tajvanom izaziva strah u evropskim političkim krugovima da će se ostrvo pretvoriti u “drugu Ukrajinu”.

– Evropske zemlje neće nužno isporučivati oružje Tajpeju ali su spremne da prodube veze u oblastima kao što su kultura, nauka i druge oblasti “meke moći” – rekao je Dragoš.

Zvanični predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je pozvala Prag da se pridržava principa jedne Kine i da ne šalje “pogrešne signale” separatističkim snagama i ne podriva političku osnovu za razvoj bilateralnih odnosa.

Situacija oko Tajvana je eskalirala u avgustu, nakon posete Tajpeju predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Kao odgovor, Peking je pokrenuo velike vojne vežbe oko ostrva, uveo sankcije dvema tajvanskim fondacijama, Nensi Pelosi i njenim rođacima.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je odgovornost za sve negativne posledice stavilo na Vašington i Tajpej. Kina smatra Tajvan svojom provincijom i kategorički se protivi njegovim kontaktima sa zvaničnicima i vojskom drugih zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here