EPA/Sergei Karpukhin
Dmitrij Peskov

Kremlj je optužio Zapad da veštački raspiruje tenzije oko Ukrajine, neprestano ponavljajući da je Rusija spremna da napadne svog suseda. Vašingtonu i saveznicima Moskva poručuje da prestanu sa nagomilavanjem vojnih snaga i snabdevanjem Ukrajine modernim naoružanjem.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u subotu da su Sjedinjene Države veoma zabrinute, kao i njeni partneri, zbog ruskih aktivnosti na granici sa Ukrajinom. Iz Kijeva su prethodno rekli da strahuju da Rusija možda priprema napad.

SAD, NATO i ukrajinski zvaničnici već gotovo dve nedelje daju slične izjave o navodno “neobičnim kretanjima ruskih vojnika u blizini Ukrajine”.

Iz Moskve negiraju da spremaju napad i kažu da su to zapaljive izjave. Žale se, međutim, na pojačanu aktivnost NATO-a u regionu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da ne mogu da odbace mogućnost neke provokacije s obzirom na američku retoriku.

– Histerija se veštački raspiruje. Optužuju nas za nekakvu neobičnu vojnu aktivnost na našoj teritoriji, i to oni koji su svoje vojne snage prevezli preko okeana. Što će reći, iz Sjedinjenih Američkih Država – rekao je Peksov dodajući da to nije ni logično ni pristojno.

Peskov je sugerisao da Ukrajina verovatno traži način da sopstvene probleme reši silom.

Portparol Kremlja kaže i da Rusija želi da NATO prestane da koncentriše snage u blizini ruske granice i da prestane da naoružava Ukrajinu modernim naoružanjem.

Moskva je još u septembru navela da će SAD preći crvenu liniju ako nastave da proširuju svoju vojnu infrastrukturu u Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here