Na današnji dan rođen je Rene Gosini, francuski pisac i scenarista stripova; autor brojnih epizoda Asteriksa, Taličnog Toma i Iznoguda.

Rene Gosini rođen je 14. avgusta 1926 godine u Parizu, u porodici jevrejskih doseljenika iz Poljske. Njegovi roditelji bili su Stanislav Simča Gosini, hemijski inženjer i Ana Berešnjak-Gosini.

Stanislav i Ana upoznali su se u Parizu i venčali 1919. Dve godine nakon rođenja sina, podstaknuti poslovnom prilikom, par se seli u Argentinu, Buenos Ajres. Rene će tu provesti srećno detinjstvo i školovanje. Iako stidljive prirode vremenom postaje glavni šaljidžija u društvu. Inspirisan slikovnicama veoma rano počinje da crta.

Godinu dana po završetku škole, decembra 1943. umire mu otac što ga prisiljava da nađe zaposlenje. Nakon par neuspešnih epizoda postaje ilustrator u reklamnoj agenciji.

Zajedno sa majkom 1945. napušta Argentinu i odlazi u Njujork, kod njenog brata Borisa. Kako bi izbegao službu u oružanim snagama Sjedinjenih Država, otputovao je u Francusku kako bi se pridružio tamošnjoj vojsci. Služio je u Aubagneu, u 141. alpskom pešadijskom bataljonu. Imenovan u višeg desetara, crtao je ilustracije i plakate za vojsku.

Naredne godine ilustrovao je knjigu “Devojka sa zlatnim očima” i vratio se u Njujork. Po dolasku prolazi kroz najteži period svog života. Jedno vreme bio je bez posla, sam i u siromaštvu. 1948. staje na noge i započinje rad u malom studiju gde se sprijateljio sa budućim saradnicima magazina MAD – Vil Elderom, Džek Davisom i Harvi Kurcmanom. Postaje umetnički direktor Kunen Palbišera gde nastaju četiri knjige za decu. U ovo vreme upoznaje dva belgijska stripoljubca, Žozefa Žilena, poznatijeg kao Žiže, i Morisa de Bevera, karikaturistu i autora serijala Talični Tom (za koji će raditi scenario od 1955. pa sve do smrti).

Na nagovor Žorža Trofontena, šefa Svetske Agencije za štampu, Gosini se vraća u Pariz i počinje da radi za njihovo predstavništvo, gde upoznaje Alberta Uderza, sa kojim će ostvariti dugogodišnju saradnju.

1959. godine pokrenut je francusko-belgijski časopis za stripove Pilot. Gosini postaje jedan od najproduktivnijih saradnika. U prvom broju, zajedno sa Uderzom, lansiran je Asteriks. Serijal vrlo brzo stiče popularnost širom sveta, a za njim slede Iznogud, Umpah Pah i mnogi drugi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here