pixabay.com

Svake godine iz Drine u blizini Višegrada izvuče se između 6.000 i 8.000 kubnih metara otpada. Iako problem nije nov, Srbija, BiH i Crna Gora nisu učinile ništa kako bi ga rešile.

Ogromna ostrva otpada plutaju nekim rekama na Balkanu, izazivajući ekološku krizu i prete regionalnoj hidroelektrani, piše američka novinska agencija AP.

Plastične boce i vreće, zarđale bačve i drugo smeće u utorak se moglo videti u reci Drini u blizini Višegrada, grada u istočnoj Bosni i Hercegovini. Uzvodno, pritoke Drine u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni nose još više otpada nakon što su nabujale zimske vode prošle kroz deponije u tom području.

Balkanske države imaju loše upravljanje otpadom, a tone smeća redovno završavaju u rekama, navodi AP. Probijena barijera ove sedmice prouzrokovala je ogromno začepljenje smećem na Drini, što je pretilo brani u Višegradu.

Smeće ugrožava lokalnu zajednicu

Zvaničnici kažu da se svake godine iz Drine u blizini Višegrada izvuče između 6.000 i 8.000 kubnih metara otpada. Iako problem nije nov, Srbija, BiH i Crna Gora nisu učinile ništa kako bi ga rešile, iako teže pristupanju Evropskoj uniji.

Aktivist za zaštitu životne sredine iz grupe Eko centar, Dejan Furtula, rekao je da problem sa smećem na Drini ugrožava i lokalnu zajednicu, jer se otpad odlaže na lokalnu deponiju koja je često u plamenu i čija se toksičnost vraća u Drinu.

„Ovde smo svi u opasnosti, celi ekosistem“, rekao je Furtula.

Smeće zagušilo i Lim

Na brani u Višegradu u utorak su počeli čišćenje začepljenog smeća, kako bi se izbegla potencijalna šteta na elektroenergetskom sistemu. Na jugozapadu Srbije, Lim je stvorio sličan problem na akumulacionom jezeru Potpećko.

Reke Drina i Lim su poznate po svojoj smaragdnoj boji i krajoliku koji oduzima dah duž njihovih krivudavih tokova, ocenjuje se u izveštaju agencije AP. Drina, koja teče duž granice između Bosne i Srbije je takođe veoma popularna među splavarima u regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here