Youtube/Exploring With Eden Valley Drones

Zabačeno ostrvo Pil kod obale engleske grofovije Kambrija, na kome se nalazi zamak iz 14. veka i 300 godina star pab, objavilo je oglas kojim traži novog “vladara”. Prethodni vladari napustili su ostrvo sredinom prošle godine, a od tada pab Ship Inn on Piel vodi partnerska organizacija koja sada traži novog čoveka da ga preuzme.

Zainteresovani treba da apliciraju za desetogodišnji zakup da bi vodili pab i upravljali ostrvom.

Savet, inače, čuva ostrvo do koga se dolazi samo trajektom i želi da pronađe novog upravnika uoči letnje sezone. Lokalni savet kaže da će novi vladar po tradiciji biti “krunisan” na drvenom prestolu zarđalim mačem i polivanjem piva po glavi na kojoj ima kacigu. Od 19. veka krunisanje je postalo važan aspekt istorije ostrva do te mere da briga o kacigi i prestolu spadala u ugovor o zakupu.

Novi menadžer paba Šip in na malom ostrvu Pil, osim iskustva u vođenju pabova, moraće da prihvati izolovanost.

Dužnosti menadžera uključuju i održavanje paba, terena u okolini, upravljanje kampovanjem i toaletom i tušem. Novi kralj ne bi bio odgovoran za spoljašnje hitne popravke zgrade i pristaništa.

U vreme kada uspešni aplikant preuzme vlast, postojaće novi toalet (postojeći se renovira) i verovatno snabdevanje paba zelenom energijom, saopštio je savet.

Čitav niz ljudi je angažovan da izabere menadžera paba i kralja ovog neobičnog ostrva. Mane samog mesta mogu biti promenljivo vreme, izolovanost od ostatka države i to što vreme sporo prolazi, ali s druge strane, mesto pruža zadivljujuće zalaske sunca, kao i mogućnost da često vidite foke i razne vrste ptica. Zbog svega navedenog, onaj ko bi uživao u tituli kralja ovog ostrva je zasigurno osoba s posebnim karakterom, koja bi svom poslu bila maksimalno posvećena.

Do ostrva Pil može se doći trajektom ili preko drugih plaža, na pešačkim turama s obučenim vodičima. Za neke je magija ovog ostrva u njegovoj istoriji, a za druge u samom pabu.

Džon Marfi je vodič na ostrvu skoro 40 godina i kaže da svako ko dobije posao mora da bude “veoma posvećen”.

– Ne možete da idete u Tesko da kupite hleb kad ste na ostrvu Pil. Morate doneti posvećenost i snažnu strast za izolacijom i spokojem. Potrebna nam je posebna ličnost – kaže Marfi.

Monasi sagradili zamak

Ostrvo Pil je skoro kilometar udaljeno od poluostrva Furnes i do njega se može doći trajektom od aprila do septembra. Na ostrvu se nalazi zamak koji su sagradili monasi iz opatije Furnes da bi odbili škotske osvajače. Zamak je za neke turiste glavna atrakcija ostrva, dok drugi na Pil stižu prvenstveno zbog paba.

– Mislim da sam spavao, pio ili budio se na svakoj vlati trave na ovom ostrvu i jednostavno mi se to sviđa – kaže Džon Marfi.

Piće za sve

Na ostrvu, osim krunisanja kralja, postoji još jedna neobična tradicija. Svako ko sedi na prestolu, a da nije kralj, mora da kupi piće za sve.

Čudna istorija

Istorija bara Ship In nije najjasnija, ali se smatra da je star više od 300 godina. Iako nepotvrđeno, veruje se da je nastao od nekadašnje brodske konfekcije osnovane u 17. veku. Godine 1746. zakup poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi unutar jarka zamka dat je Edvardu Postletvejtu, koji je opisan kao gostioničar iz Grupe Fovdreja.

Opis iz 1813. daje živopisnu sliku života gostioničara u to vreme:

“Na ostrvu postoji jedino stanište, pod zakupcem starog Škota, koji je godinama gospodar i vodič među ruševinama zamka. Posećuju ga pomorci i povremeni posetioci u letnjem periodu. Smatra da nema pravo da se žal, ali priznaje da je prilično usamljen.”

Danas mnogi dolaze u pab da prenoće ili na zabave, a pab organizuje i proslave rođendana.