Osuđena francuska elita

0

Oni su osuđeni zbog toga što su uzeli mito da bi omogućili sklapanje ugovora o prodaji oružja sa Angolom u periodu od 1993. do 1998. godine, čime su prekršili francuski zakon, javio je Bi-Bi-Si.

 

Miteranov sin, Žan-Kristofer Miteran, koji je u to vreme u Jelisejskoj palati bio savetnik za Afriku, osuđen je na dve godine uslovno i novčanu kaznu od 375.000 evra, a Paskva na jednogodišnju kaznu zatvora i moraće da plati 100.000 evra.

 

Članovi grupe "Angolagejt"

Na optuženičkoj klupi su se zbog tog skandala, koji je francuska štampa nazvala "Angolagejt", našle ukupno 42 osobe koje su optužene za prodaju oružja Angoli, čime su prekršili embargo Ujedinjenih nacija na oružje.

 

Članovi grupe "Angolagejt" optuženi su i za uzimanje mita od trgovaca oružjem, kao i za upotrebu uticaja za sklapanje nedozvoljenih poslova.

 

Dve glavne ličnosti u trgovini oružja vrednog 790 miliona dolara, izralesko-ruski milijarder Arkadij Gajdamak i francuski magnat Pjer Falkon, osuđeni u odsustvu na šest godina zatvora.

 

Arkadij Gajdamak u bekstvu

Njih dvojica su optuženi da su kupovali tenkove, helikoptere i artiljeriju, a zatim ih prodavali Angoli preko jedne firme sa sedištem u Francuskoj i predstavništvom u istočnoj Evropi.

 

Falkon je uhapšen čim je sudija završio izricanje presuda, što je zbog velikog broja optuženih trajalo skoro dva sata, dok se Gajdamak i dalje nalazi u bekstvu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here