Foto: Tanjug/AP
Fudbalska reprezentacija Senegala

Fudbaleri Senegala osvojili su Afrički kup nacija što je izazvalo opštenarodno veselje u zapadnoafričkoj državi, a predsednik Maki Sala proglasio je nacionalni praznik povodom tog istorijskog uspeha. Slavlje navijača povodom prvog osvajanja pehara traje već dva dana, a u slavljeničkoj noći posle pobede ulice glavnog grada Dakara bile su prepune do duboko u noć.

U nedeljnom velikom finalu, odigranom u kamerunskoj prestonici Jaundeu, izabranici selektora Alija Sisea pobedili su Egipat posle boljeg izvođenja penala sa 4:2.

Senegal je prvi put došao do trofeja posle poraza u finalima 2002. i 2019. a slavlje nacije bilo je povod predsedniku da proglasi dan osvajanja kupa za nacionalni praznik.

– Šampioni Afrike. Kakva utakmica! Kakav tim! Uspeli ste. Predivan trenutak za naš nacionalni ponos. Čestitke našim herojima – napisao je na “Tviteru” prvi čovek zemlje, dodajući da će naredne godine rad na ovaj praznik biti dodatno plaćen.

Reprezentaciju je dočekala masa navijača i pratila od aerodroma do mesta za svečani doček i slavlje gde je bio i predsednik Maki Sala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here