J. Gajeskov
Osvećenje parohijskog doma

Misionarska parohija “Sabor Srba svetitelja” na Centralnoj obali, nedaleko od grada Gosforda, svečano je 12. septembra obeležila hramovnu slavu.

Svetu arhijerejsku liturgiju za Sabor Srba svetitelja služio je vladika Siluan, uz sasluženje paroha-administratora prote Dragana Saračevića i eparhijskog sekretara, đakona Miloša Raketića, kao i asistenciju ipođakona Veljka Mrakića. Odgovarali su članovi hora Saborne crkve Svetog velikomučenika Georgija iz Kabramate, pod upravom Darije Galić.

Pred završetak svete liturgije izvršeno je osvećenje parohijskog doma, posle čega je osvećeno slavsko znamenje i presečen slavski kolač. Domaćini ovogodišnjeg slave bili su Slobodan i Nada Radmanović sa članovima porodice, a za narednu godinu za domaćina slave prihvatio se ipođakon Veljko Mrakić sa porodicom.

Posle službe, vladika Siluan je osveštao dve nove ikone na severnim i južnim dverima pridodate ikonostasu. On je u svojoj pastirskoj besedi, između ostalog, pohvalio aktivnost i zalaganje paroha i Parohijskog saveta na uspesima postignutim u proteklom periodu i poželeo napredak lokalnoj srpskoj zajednici.

Slavski ručak je održan u sali sestrinske grčke crkve u Centralnom Mengrovu, a pripremili su ga domaćini s članicama Kola srpskih sestara. Za vreme ručka, prota Dragan se zahvalio na poseti svima koji su dolaskom uveličali dan. Posebnu zahvalnost uputio je neimarima koji su radom dali doprinos obnovi svetog hrama i izgradnji parohijskog doma, kao i donatorima koji nisu članovi ove parohije, a bez kojih bi bilo veoma teško privesti radove kraju.

Momir Dubočanin, jedan od najvećih donatora, prima Arhijerejsku zahvalnicu

Na kraju svečanosti, vladika je podelio specijalne Arhijerejske zahvalnice svima koji su radili i dali najveći doprinos u obnovi hrama i izgradnji parohijskog doma.

Zahvalnice su dobili Srpska nedeljna škola – folklorni ansambl “Svilen Konac”, zatim Jovan Šteković, Dragomir Dedić, Radovan Trajković, Slobodan Dimitrijević, Slobodan Radmanović, Stanimir Jovanović, Vladimir Radmanović, Zoran Radmanović, Miljan Miljanić, Ozren Santrač, Stanimir Jovanović, Slobodan Antić, Slavko Marinkov, Momir Dubočanin, Zlatko Ilić, Slavomir Marković, Slavko Lugonja, Milan Krup, Entoni Džefri i Majkl Toma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here