pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izraelski borbeni avioni napali su ciljeve na jugu pojasa Gaze, saopštila je rano jutros vojska u Tel Avivu.

Izraelska vojska je navela da je to odgovor na zapaljive balone puštene preko granice koji su izazvali najmanje tri požara u Izraelu.

Pogođena je vojna baza Hamasa u blizini civilnih područja gde se nalazi škola, navedeno je u saopštenju, ali drugi detalji nisu obelodanjeni.

Izveštaja o mogućim žrtvama nije odmah bilo, javio je Asošiejted pres.

Palestinski izvori su naveli da su avioni bombardovali ciljeve zapadno od Gaze Sitija, a potom istočno od Kan Junisa, preneli su izraelski mediji.

Palestinski mediji navode da je pucano iz automatskog oružja na izraelske avione usred udara iz vazduha, te da je oboren jedan dron.

Izraelska vojska je rekla da nije upoznata sa takvim izveštajima, upozorivši da će “odgovarati agresivno na nastavak terorističkih pokušaja iz pojasa Gaze”.

Nekoliko sati pre udara iz vazduha aktivisti povezani sa ekstremističkim islamskim Hamasom, vladajućim u Gazi, su poslali balone sa zapaljivim materijalom.

Na fotografijma i video snimcima postavljenim na društvenim mrežama vidi se kako se baloni puštaju i da je na jednom ispisana poruka “Vreme ističe”.

Baloni su izazvali požare dva meseca posle 11-dnevnog rata Izraela i Hamasa.

Portparol Hamasa Hazem Kasim je za izraelske udare kasno sinoć rekao da su to “neuspeli pokušaji da se poboljša narušeni imidž” tokom nedavnog sukoba dve strane.

Ta islamska organizacija tvrdi da Izrael nije učinio dovoljno da ublaži parališuću blokadu pojasa Gaze od okončanja sukoba i nezadovoljna je što se odlažu indirektni pregovori s izraelskom stranom o obnovi finansijske pomoći Katara Palestincima u Gazi.

Izraelski mediji su objavili da su izazvana najmanja tri požara na jugu Izraela, posle tri nedelje zatišja.

Novi premijer Izraela Naftali Benet je puštanje balona uporedio sa raketnom vatrom iz Gaze i naređivao udare iz vazduha i ranije kada se to događalo.

Izraelska uprava zadužena za palestinske civilne poslove je odmah u nedelju najavila da će napola smanjiti zonu u kojoj je dozvoljen ribolov u pojasu Gaze, sa 19,3 na 9,6 kilometara.

Izrael i Egipat uveli su blokadu Gaze otkako je Hamas, koji u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države, silom preuzeo kontrolu nad tom palestinskom teritorijom na obali Sredozemnog mora pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here