Vesti
ČEKA IH NOVA RADOST: Porodica Filimonović

Odavno više nema nikakve dileme da za naše zemljake koji žive daleko u tuđini, a rodnu grudu ne zaboravljaju, važi krilatica – otadžbina u srcu, ugroženi u mislima.

Svakog meseca to potvrđuju i naši čitaoci iz Australije, koji se trude uvek da pomognu koliko mogu i usreće nekoga ko nije rođen pod srećnom zvezdom, o čemu svedočimo redovno i posredstvom Humanitarnog mosta “Vesti”. Izuzetka nema ni ovog puta, jer su preko naše sidnejske redakcije stigle nove donacije za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Uvek tu za nevoljnike

Prvi na spisku dobrotvora koji su pomoć uputili jeste i naš najstariji i najredovniji čitalac Mihajlo Hromiš iz Brizbejna, koji je zakoračio u 10. deceniju života. Svojim darom od 300 dolara, poželeo je da pomogne i usreći porodicu Zorana Filimonovića iz sela Muhovo na Goliji. Za njim je i Zdravka Dabić iz Sidneja, koja je poslala 500 dolara za samohranog i bolesnog oca Bogdana Lukovića iz Ivanjice. Ivan Nemec, takođe iz Sidneja, izdvojio je 100 dolara kako bi pomogao svojevremeno najstarijoj porodilji Atifi Ljajić iz Novog Pazara uz poruku u kojoj piše:

“Za Alinu, da imam tako lepu devojčicu kao ti moj život bio bi kompletan. Sve najbolje tebi i tvojoj majci.”

Na spisku je i nezaobilazni O. V. iz Sidneja koji svakog meseca zajedno sa porodicom, u protekle četiri godine, šalje stipendiju od ukupno 850 dolara za četvoro učenika orahovačke Gimnazije i đaka pešaka iz sela Đonlije na Goliji. Dok su Labud i Jelena Raketić iz Sidneja izdvojili 500 dolara za porodicu Bandović iz sela Gradac na Pešteru.

“Želimo im useljenje u novu kuću, da se sin Radiša oporavi i da ide u školu i da su srećni i zdravi čitavog života. To im žele Labud i Jelena, penzioneri iz Sidneja” pisalo je u kratkoj poruci dobročinitelja.

Dakle, sa Petog kontinenta ovog puta stiglo je ukupno 2.250 dolara. Zašto su ovi plemeniti ljudi odlučili da pomoć pošalju upravo navedenim štićenicima Humanitarnog mosta, nije teško odgonetnuti, jer ih sve spajaju nemaština i teške životne okolnosti sa kojima sami ne mogu da se izbore.

NOVI DAR NA PUTU: Bogdan Luković

Nemaština ne da mira

Kada je reč o porodici Zorana Filimonovića iz Muhova na Goliji, dovoljno je reći da sa suprugom Špresom i petoro mališana živi u vlažnom podrumu davno započete i još nezavršene porodične kuće. Do sada nisu bili u mogućnosti ni prozore da stave, a tek nedavno, nakon što su za njihovu sirotinju i muku čuli naši čitaoci širom sveta i članovi humanitarne organizacije “Srbi za Srbe”, počeli su adaptaciju prizemlja u nadi da će im se pre zime ostvariti želja da imaju bar dve tople sobice i kupatilo. Kod Bogdana Lukovića iz Ivanjice, obolelog od multiple skleroze, koji sam vodi računa o ćerkici Kristini (10), muka je to što nemaju sopstveni krov nad glavom. Ipak, zahvaljujući pomoći plemenitih čitalaca “Vesti”, kao i sugrađana, Bogdan je uspeo da kupi plac kako bi mu Opština izgradila kuću. I novopristigli dar će, verujemo, biti utrošen u tu svrhu, kako se više ovo dvoje nevoljnika ne bi selili i zavisili od dobre volje prijatelja koji su im pružili utočište. Ni kod Atife Ljaljić iz Novog Pazara situacija nije bolja. Kao podstanar, mora svakog meseca da namiri kiriju i račune, što prevazilazi njenu skromnu penziju, a treba da obezbedi i ćerkici Alini sve što joj je potrebno. Četvoro mališana bračnog para Slobodana i Stanke Bandović, kao i baka Marija iz sela Gradac na Pešteru, dobili su novi krov nad glavom zahvaljujući pomoći čitalaca “Vesti” i humanitarnoj organizaciji “Srbi za Srbe”, ali u novi dom se još nisu uselili, jer ne mogu zbog birokratije da uvedu struju. Pomaka ka rešavanju ovog problema ima, pa će pristigla donacija omogućiti ovoj siromašnoj porodici da reše druge probleme.

NIJE ZABORAVLjENA: Atifa Ljajić sa ćerkom Alinom

Četiri godine podrške

Znajući koliko je situacija teška na Kosmetu, to i plemeniti O. V. iz Sidneja ne posustaje u odluci da pomogne đake u Orahovcu, kako bi se bezbrižno školovali i ne bi bili na teretu svojim roditeljima koji ne mogu doći lako do posla. Njegovu stipendiju od po 120 dolara dobiće Ognjen Bojić, Jelena Micić, Hristina Šavelić i Stefan Nakalamić, a 270 dolara biće uručeno Stefanu Pendiću iz sela Đonlije na Goliji, koji se školuje u Novom Pazaru i čiji siromašni roditelji to ne bi mogli da mu omoguće.

Slede uručenja

Kao što to uvek i činimo, sve navedene prispele donacije u narednim danima biće uručene onima kojima su i namenjene. Svako uručenje posebno ćemo zabeležiti rečju i slikom i na taj način ne samo obavestiti dobrotvore da je njihova pomoć stigla na zadate adrese, već i omogućiti dobročiniteljima da podele radost sa onima na koje su mislili. U jedno smo sigurni, a to je da će njihovi darovi svima izmamiti osmeh na lice i posebnu radost u srcu, što je neko tako daleko mislio na njih i poželeo da im pomogne.