Otakring je primer suživota

0

A. Bošković
Razmenili poklone i razgovarali: Franc Prokop i vladika Andrej sa saradnicima

Vladika je rekao da je posle dodeljivanja hrama na Otakringu jasno da crkvene vlasti i austrijsko društvo očekuju lojalnost i intenzivnije signale zahvalnosti srpske zajednice za ukazano poverenje.

– Država je otac, crkva je majka – to su za nas dve najbitnije osnove društva i mi želimo da zajedno sa svim ostalim brojnim religijama doprinesemo izgradnji svesti modernog čoveka, da smo jedno i možemo zajedno. Ovaj hram će biti svedok naše iskrenosti da želimo da stvorimo mesto sa kojim se svi, ne samo srpsko-pravoslavni građani Beča, mogu identifikovati – istakao je episkop Andrej.

Posebno je navedeno da SPC oseća ogromnu zahvalnost austrijskoj vladi zbog dodeljenih finansijskih sredstava i mogućnosti da sveštenici budu legalno zaposleni u Austriji – što ne bi bilo moguće da im nije omogućeno da rade kao nastavnici veronauke.
Predsednik opštine Otakring Franc Prokop naveo je da je ovo dobar znak zajedničkog suživota:

– To je generalna slika ne samo ove opštine, nego i Beča uopšte. Sama 16. opština je vrlo kompleksna i pokriva deo od čuvenog Girtla pa sve do Bečke šume. Uz pomenuti Girtl upravo smo omogućili izgradnju vrlo prostranog trga. Čuvena pijaca Brunenmarkt odnosno četvrt, koja je pre 10-11 godina sasvim drugačije izgledala, u saradnji sa svim građanima i privrednicima opštine, nezavisno od njihovog porekla ili društvenog statusa, danas ima sasvim novo ruho. Ta klima je stvorena kako sa predstavnicama religijskih zajednica, tako i udruženja koja se bave kulturom i jednostavno svim predstavnicima udruženog delovanja. U tom smislu, moram da naglasim angažovanje naših saradnika Zorana Aleksića, inače predsednika krovne organizacije srpskih klubova u Austriji, i odbornika Tomasa Brandštetera – naveo je Prokop.

– Kao predsednik Saveza Srba u Austriji sa 70 udruženja i predstavnik najbrojnijeg udruženja u Beču koje je našlo svoje utočište upravo u ovoj opštini, nosim posebnu odgovornost. Naročito smo zadovoljni što je novi hram u Otakringu, jer u tom delu grada živi veliki broj Srba – rekao je Zoran Aleksić.

Odbornik Brandšteter je izneo da podrška religioznim strukturama nezavisno koje veroispovesti, a zbog same osnove socijaldemokratskog pokreta kojem pripada, nije stvar koja se bezuslovno podrazumeva, ali ima svoju težinu i da je doprinos takvih aktivnosti boljitku i razvoju nesumnjiv. Raduje ga i pozitivan odnos Srpske pravoslavne crkve na tom putu i želja da se odnos gradi na sličnostima, dok se o razlikama diskutuje i nalazi forma suživota.
Predsednik Prokop i vladika Andrej razmenili su poklone.

Izmene na hramu

Otac Jovan Alimpić je izneo konkretne planove u pogledu građevinskih izmena, a arhitekta Verena Merkel, koja je zadužena za koordinaciju suživota i infrastrukture grada Beča, obećala je punu saradnju tokom tog procesa. Alimpić, koji je dragoceno iskustvo u izgradnji hrama od temelja stekao u Salfeldenu (Salcburg), imaće veliku odgovornost da koordinira nimalo jednostavne građevinske izmene sa vlastima u vezi dozvola, izvršiocima na terenu i donatorima bez kojih to neće biti moguće.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here