EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
UNOSE NEMIR I STRAH MEĐU SRPSKO STANOVNIŠTVO: Tzv. kosovski policajci naoružani dugim cevima

Pripadnici tzv. kosovske policije upali su u turističko-rekreativni kompleks Rajska banja, u opštini Zvečan, isterali radnike koje su tamo zatekli i promenili brave na tom objektu. Zamenik komandira za Sever Veton Eljšani je tim povodom rekao da policija samo asistira kosovskoj agenciji za privatizaciju koja smatra da navedeni objekat nema adekvatnu dozvolu za rad.

Kurtijeva režija

Ovo je “otimanje” Rajske banje izvršeno u režiji “antisrpskog režima” Aljbina Kurtija, saopštila je Srpska lista, ukazujući da Aljbin Kurti pred očima međunarodne zajednice uzurpira ovaj izuzetno vredan i značajan banjski kompleks srpskog naroda.

Podsećaju da je Rajska banja izgrađena novcem Vlade Srbije investiranog putem Kancelarije za KiM i da je otvorena 2019. Kosovske institucije, kako kažu, nisu uložile ni jedan jedini dinar i nemaju nikakvog pravnog osnova da budu u njemu ili da glume vlasnike tog objekta.

– U ovom kompleksu koji je blokiran skoro četiri meseca svoje parče hleba zarađuje više desetina srpskih porodica, a više hiljada bolesnih građana lek je pronalazilo u toj banji godinama unazad, sve dok uz brutalnu silu kompleks nije zatvoren, a sada i uzurpiran – kažu oni.

Ističu da što se “grbo rodi, vreme ne ispravi”, pa ni karakter antisrpskog režima koji svima pokazuje okupatorski i tiranski karakter i ne bira način da teroriše srpski narod.

– Zahtevamo hitnu reakciju međunarodne zajednice, Kvinte i posrednika u dijalogu. Kurtijeva otimačina i razbojništvo mora prestati, a na ovo ogoljeno kršenje elementarnih prava srpskog naroda, pravo na imovinu, pravo na lečenje i rad međunarodne snage moraju da reaguju.

Bespravni akt

Direktor Kancelarije Petar Petković je takođe osudio ovaj upad.

– Politički ekstremisti u Prištini uživaju u zlostavljanju srpskog naroda na KiM, a posebno to vole da rade na velike srpske nacionalne i verske praznike. Tako je na Svetog Nikolu, Kurtijeva policija upala u kompleks Rajska banja i bespravno i pod pretnjom silom isterala radnike koji rade na održavanju istoimenog hotela i restorana – rekao je Petković.

Ovim je, kaže, Srbima još jednom poručeno iz Prištine da nemaju pravo na razvoj lokalnih zajednica, ni na posao i socijalnu sigurnost.

– Osim što su demonstracijom sile još jednom napadnuta kolektivna prava srpskog naroda, prekršeno je i u današnjem svetu neprikosnoveno pravo na nepovredivost imovine, jer ekstremisti iz Prištine i opštinama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i privatnim licima na severu sad već svakodnevno, bez zadrške i potrebe da se za to pravdaju, na najbezočniji način povređuju i otimaju imovinu – naveo je on.

Petković ističe da granice bezobrazluka i bahatosti Kurtija i njegovih siledžija ne postoje. Jasno je, kaže, da je akcija Prištine u selu Banjska deo plana etničkog čišćenja Srba sa KiM. O ovom napadu će, kaže, informisati međunarodnu zajednicu i posrednike u dijalogu.

Strateška investicija

Petar Petković smatra da je Priština ovim poručila da Srbija nema pravo da na, bilo koji način, pomaže svom narodu, pošto je Rajska banja jedna od strateških investicija Beograda na severu KiM.

Uzurpacija u Banovom Dolu

U SL ističu da je otimanje zemlje Srbima u Leposaviću i Zubinom Potoku, koje je prošlo bez adekvatne reakcije međunarodnih predstavnika, dalo prostora Kurtijevom režimu da nastavi sa takvim aktivnostima. Na red je, kažu, došlo otimanje Rajske banje i zemlje srpskim domaćinima u Banovom Dolu. U tom selu su u prisustvu policije nastavljeni radovi na putu do albanskog sela Vidomirić, iako su meštani Korilje, Doljevaca, Žerovnice i Banovog Dola pokušali da blokiraju radove, jer put prolazi kroz njihova imanja.

Oskrnavljeno groblje u Orahovcu

Na lokalnom, pravoslavnom groblju u Orahovcu polomljeno je najmanje pet drvenih krstova, objavio je portal Kosovo onlajn, navodeći da su skrnavljenje tih obeležja otkrili meštani. Ovo nije prvi put da lome krstove, prethodni put se to desilo na Veliku gospojinu, 28. avgusta.

UČK provokacije

Ogroman znak crvene boje istaknut je na brdu koje su lokalne vlasti u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde žive Albanci, odredili za izgradnju baze tzv. kosovskih bezbednosnih snaga. Isti znaci su ranije postavljeni na drugim lokacijama na Kosovu i Metohiji, u okolini Mališeva, na tvrđavi iznad Prizrena i drugima, takođe na visini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here