Otimaju nam krvavo zarađene penzije

0

Bora Drljača: Jadan budžet koji spasavaju penzioneri

 

– Imam penziju od oko 250 evra što mi nije dovoljno ni za račune. Još sad kada dođe do smanjenja, ma neću ni da komentarišem. Zbog svega toga suprug i ja se bavimo i ugostiteljstvom, ali je veliki uspeh ako na kraju meseca budemo na nuli. Ubismo se radeći, a borimo se za golu egzistenciju – kaže Gordana Stojićević- Janković, koja je penziju dobila sa 35 godina radnog staža i ima status istaknutog umetnika sa kojim, kaže, može da se slika.

Penzioner Boro Drljača ima znatno već penziju od koleginice, skroman je čovek koji mnogo ne troši, ali će ga smanjenje penzije pogoditi, jer kao i mnogi drugi penzioneri u Srbiji pomaže sinovima.

– Ja sam budala, jer mi nikad nije palo na pamet da se izborim za, recimo, američku ili kanadsku penziju koju su mnogi pevači izmuvali. Sad ispunjavam uslove da mi smanje penziju koju sam krvavo zaradio. Sve ovo je velika budalaština i zamajavanje nesrećnog naroda. Jadni penzioneri treba da spasavaju budžet iz kojeg se mnogo toga preliva u džepove lopova i prevaranata. Što ne pune budžet od para koje mogu da uzmu od onih koji su ovu zemlju opljačkali? Jadan je taj budžet koji će spasavati najsiromašniji – kaže Drljača, koja je opleo i po kolegama koji imaju nacionalnu penziju, koju su kako kažem, najčešće dobili preko veze.

 

Miki lepo živi od dve penzije: Neacionalne i one redovne

 

Miki Jevremović se ne žali na svoja primanja, posebno kada se na običnu doda i nacionalna penzija, pa može lepo da živi. Ali, Miki finansijski pomaže porodicu svoje ćerke.

– Ni moja Jelena, ni njen suprug nigde ne rade, a imaju dvoje dece. Moj zet je arhitekta, ali ne može da nađe posao. Probali su i sa privatnim biznisom, ali su zbog dažbina brzo odustali od toga. Ako će smanjenje penzije pomoći ozdravljenju države, ako će zbog toga svima biti bolje, slažem se. Dobro je da su bar zaštićeni oni najsiromašniji – kaže Jevremović.

Pevač priznaje da se i sam pitao da li će biti smanjena i nacionalna penzija od oko 450 evra koju je kao zaslužni umetnik dobio tek pre neku godinu.

– Raspitivao sam se i po svoj prilici neće biti smanjene, jer se zvanično ne tretiraju kao penzije već kao nacionalno priznanje za doprinos u kulturi – pojasnio je Miki.

 

Lepa Lukić se ne žali, ima dve penzije

 

Za razliku od kolega Lepa Lukić se uopšte ne žali na nove mere Vlade Srbije. A, i zašto bi kad pored redovne penzije ima i nacionalnu, a prima i kanadsku penziju.

– Ja mislim da je sasvim u redu uzeti od onih koji imaju najviše. Slaže se sa svim što odluči Vlada. Uostalom, bunili se ili ne isto nam se hvata. Važno je samo da ovom narodu bude bolje – smatra Lepa.

 

Verujem Vučiću

– Moja majka ima najnižu moguću penziju. Da nije moje sestre i mene da joj pomognemo, ne znam kako bi preživela sa penzijom. Ne znam šta da kažem o ovom smanjenju. Ali, verujem Vučiću, pametniji je od nas i zna šta radi. Ja već godinama plaćam doprinose u Austriji i jednog dana biću devizna penzionerka! Nekad pomislim da je besmisleno što to uplaćujem, jer mi se čini da penziju neću doživeti, a onda se setim svog dede koji je živeo preko sto godina, pa pomislim da sam možda na njega i da ću dugo uživati u deviznoj penziji – kaže Goca Božinovska.

 

Biću nemački penzioner

Radiša Trajković Đani tvrdi da već 18 godina svakog meseca daje značajnu sumu u Nemačkoj, na ime zdravstvenog i socijalnog osiguranja.
– Svakog meseca iskeširam 600 do 700 evra na ime doprinosa u Nemačkoj, jer hoću da imam veliku penziju. Biću nemački penzioner sa dubokim džepovima! A što se tiče smanjenja penzija ovde, nije mi žao onih koji imaju velike penzije jer to umanjenje neće ni osetiti. Žao mi je onih koji imaju male penzije, ali kako sam shvatio njih neće dirati. Ako je to put za oporavak zemlje, šta da se radi – zaključuje Đani.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here