Pexels

Mnogo se govorilo o tome kako se boriti protiv bora na licu, ali i o tome šta uopšte možemo da uradimo kako bi naša koža ostala sveža i mlada što duže.

Ali, da li znate da postoji 5 vrsta bora i činjenica da svaka vrsta želi drugačiju negu, upravo zbog različitih uzroka koji izazivaju njihovo pojavljivanje?

Hajde da počnemo od početka. Bore su podeljene u dve velike kategorije – dinamičke i statične bore. U prvu kategoriju spadaju dobro poznate ekspresivne bore koje svi imamo, bez obzira na godine i stanje kože. Nazivaju se dinamičkim upravo zato što se privremeno pojavljuju na licu kada pravimo razne izraze, a nestaju kada lice ostane statično, bez ikakvog izraza. Tako u dinamične bore spadaju one između obrva koje se pojavljuju kada se namrštite, bore na čelu ili oko usta (bore smejalice).

Vremenom, i kako se nivo kolagena u koži smanjuje, ove dinamične bore imaju tendenciju da postanu trajne, upravo zato što koža gubi deo svoje elastičnosti i ne može da se vrati u prvobitno stanje. Tada govorimo o statičnim borama, odnosno onima koje ostaju vidljive na koži čak i ako imate opuštene mišiće lica.

Štaviše, ove dve glavne kategorije uključuju još 5 specifičnih tipova bora, od kojih svaka ima različite uzroke.

Ekspresivne bore

Kao što smo pomenuli, ponavljajući pokreti lica izazivaju bore zbog kontrakcija mišića koji postoje ispod kože lica. Ovakve bore se pojavljuju već od dvadesete godine, a postaju statične onda kada vaša koža počne da gubi elastičnost, ili drugim rečima, onda kada dođe do smanjenja nivoa kolagena.

Elastinske bore

To je tip bora koji nastaje gubitkom elastične strukture kože, usled preteranog izlaganja suncu. Ove bore se javljaju uglavnom na obrazima, gornjoj usni i vratu i postepeno postaju trajne i dublje. Korišćenje kreme za sunčanje i izbegavanje izlaganja suncu je najbolja stvar koju možete da uradite da sprečite njihovo pojavljivanje.

Gravitacione bore

One su rezultat direktnog dejstva gravitacije izazvanog normalnim gubitkom kolagena i elastina tokom godina, u kombinaciji sa nedostatkom hidratacije u određenim delovima lica – linijama osmeha, nazofaringealnim naborima, bradi i vratu.

Kompresijske bore

Kompresijske bore su linije koje nastaju nakon spavanja usled dugotrajnog kontakta, pritiska i trenja kože o tvrde tkanine – jastuke i posteljinu. Obično nestaju ubrzo nakon što ustanete iz kreveta, međutim, kod žena sa već „oštećenom“ kožom zbog nedostatka hidratacije, mogu ostati trajno urezane na licu. Koristite satenske ili svilene jastučnice koje smanjuju trenje kože.

Atrofične bore

To su bore koje se pojavljuju, na primer, na čelu kada povučete obrvu nagore i koža se sporo vraća u normalan položaj. Obično su uzrokovane biološkim starenjem, ali postoje i slučajevi atrofičnih bora na veoma suvoj koži gde su uzroci brz gubitak kolagena i jak gubitak gustine kože.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here