pixabay.com
Beograd

U galeriji bečkog kafea “Coffee and Beard” u toku je je izložba “Made in Balkan”, u okviru koje se predstavlja Beograd.

Do 8. avgusta prikazuju se fotografije mladih umetnika, koji prikazuju mnoge strane glavnog grada Srbije.

Fotografije, u različitim formatima, su deo magazina “Made in Balkan”, čije prvo izdanje je posvećeno Beogradu, a predstavljeno kroz izložbu.

Taj magazin je završni rad, pet apsolvenata Simona Barbaha, Anais Erikson, Katarine Koberger, Danila Vukasović i Stele Vendtlandt.

Tim, koji je sastavljen od apsolvenata škole „Grafiše“ koji su završili studije fotografije i grafike, nameravao je ne samo da kombinuje ove dve tehnike, već je želeo da otkrije nešto novo, da prikaže život, što objektivnije prenese atmosferu.

– Od početka smo želeli da stereotipe, koji mnogo povezuju sa regionom, preispitamo – naglasili su oni.

Prvobitna ideja da se prikažu umetnici otpora u Iranu, odbačena je na molbu škole, jer je navodno preopasna, pa je sledeća ideja, koja je i ostvarena, bila predstavljanje Beograda.

Naime, jedan član tima, Danilo Vukasović je odrastao u Beogradu.

– Hteo sam da studiram sportske nauke, pošto sam igrao košarku. Tokom učenja nemačkog jezika sam dobio fotoaparat, i to mi je onda bilo zabavnije – objasnio je kako se odlučio na upis u “Grafiše” školu.

Time je ova grupa imala osnovu za projekat, pa su se na jesen prošle godine uputili u petodnevnu posetu Beogradu.

Od tri fotografa se Simon Barbah specijalizovao za arhitekturu, Katarina Koberger i Danilo Vukasović za portrete, i oni su vodili i brojne intervjue sa beogradskim umetnicima, među kojima je i Pavle Tasić.

Inače Vukasović koristi analognu kameru, jer kaže, dobro razmisliš pre nego što slikaš, jer je film ograničen na 36 snimaka.

– Kada razviješ slike onda je to kao poklon, iznenađenje – objasnio je on.

Dve grafičarke su, prilikom uređivanja magazina, takođe, dozvolile da ih inspiriše tema.

Petočlani tim, tokom prve izložbe, već su izneli želju da nastave svoj projekat, te da prikažu portret jednog drugog grada ili regiona na Balkanu.

– Čim korona to bude dopustila da putujemo autobusom, onda ću proći čitav Balkan i slikati – najavio je Vukasović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here