Otkriti zverstva u Dretelju

0

Dženin Klark, profesor na Univerzitetu Birmingem u Engleskoj, koja piše knjigu o ratnim zločinima počinjenim tokom poslednjeg rata u BiH, izjavila je Srni da svet mora da čuje o mučenjima i silovanjima koja su se dešavala Srbima u logoru Dretelj, a o kojima se ćuti.
Klarkova, koja ovih dana boravi u Trebinju, gde prikuplja podakte za knjigu o ratnim zločinima i silovanjima u BiH od 1991. do 1995. godine, kaže da je prvi put u Trebinju i da joj je za ovu temu veoma bitno da razgovara sa ženama koje su doživele seksualno zlostavljanje tokom rata.
– Želela bih da pišem o tome, jer niko ne zna da su u tom logoru mučili Srbe, i žene i muškarce. To je strašna tragedija o kojoj svet ćuti. Silovanje je najgora stvar koja može da se desi jednoj ženi i o tome se mora govoriti – istakla je Klarkova.
Ona kaže da će pokušati da razgovara sa predstavnicima sve tri strane u BiH da bi dobila kompletnu sliku o dešavanjima tokom proteklog rata, te naglašava da je od velikog značaja priznati žrtvu, bez obzira na nacionalnu pripadnost.
– Više puta sam od političara u Engleskoj tražila pomoć i novčana sredstva, ali ostala sam bez odgovora, što je veoma tužno – kaže Klarkova.
Klarkova je do sada napisala dve knjige – o nekadašnjem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu MIloševiću, te o radu Haškog suda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here