Tanjug/AP

Diplomata Ruske Federacije Viktor Antipin akreditovan u Crnoj Gori, proglašen je za personu non grata – nepoželjnu, na osnovu procene Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB).

Izvor iz ANB tvrdi da su crnogorski bezbednosni organi, u saradnji sa međunarodnim partnerima, prikupili dovoljno materijala koji govori da se obaveštajac Spoljne obaveštajne službe (SVR), ponašao suprotno diplomatskim pravilima.

Iz Ministarstva spoljnih poslova CG su u petak obelodanili tu odluku, ne navodeći ime ruskog diplomate.

– Formalna nota o ovoj odluci, u kojoj je naveden rok od 72 sata o napuštanju teritorije naše zemlje, uručena je ambasadoru Ruske Federacije. Razlog za donošenje ove odluke je procena relevantnih bezbednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima – piše u saopštenju MVP Crne Gore.

Ambasada Rusije u Podgorici nije odgovorila na pitanja ko je osoba koja je proterana iz Crne Gore.

Koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović rekao je krajem februara da bezbednosni sektor prati uplive stranog faktora, čuvajući nacionalne interese Crne Gore, dok je direktor ANB Dejan Vukšić tada kazao da o tajnim podacima ne može govoriti sa novinarima.

”Vijesti” su objavile da je ANB evidentirala dva susreta predsedavajućeg Skupštine Strahinje Bulajića (Demokratski front) sa ruskim obaveštajcima SVR Viktorom Antipinom i Aleksandrom Perišovom.

Bulajić je tada u zvaničnom saopštenju naveo da je meta medijske harange zbog odbijanja da zakaže sednicu Skupštine CG, te da je po prirodi posla razgovarao sa nizom doplomata – među kojima i ruskim.

– Od svih tih susreta, jedino je privukao pažnju susret sa diplomatskim predstavnikom Ruske Federacije, usred bela dana, u lokalu u kojem je bilo prisutno više desetina gostiju – naveo je on tada.

1 COMMENT

  1. Po ovom saopstenju ona bih trebalo iz bosne protjerati sve sto postoji stranih ambasadora i njihovih saradnika svi nepostuju becku konvenciju o diplomatskim odnosima donose odluke kakve njima odgovaraju i to se stavlja u ustav bih

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here