pixabay.com

Jedna vrsta planktona koja naseljava slatkovodnu vodu širom sveta je, prema tvrdnjama naučnika, prvi poznati organizam koji preživljava tako što se hrani samo virusima.

Većina prethodnih istraživanja je pružala oskudne dokaze u prilog hipotezi da vodeni organizmi jedu viruse, ali tim predvođen Džon DeLongom sa američkog Univerziteta Nebraska-Linkoln tvrdi da se sada sa sigurnošću može reći kako oni mogu biti hrana.

– Oni se sastoje od zaista dobrih stvari – nukleinskih kiselina, puno azota i fosfora. Zato bi dosta organizama trebalo da ih želi kao hranu – objasnio je DeLong.

Za potrebe studije dr DeLong i njegov tim prikupili su uzorke vode iz jezera, iz kojih je naknadno “izvučeno” par kapljica i u koje je dodata “velika porcija” Chlorovirusa.

Posmatrajući ispod mikroskopa, shvatili su da jednoćelijski organizam Halteria ne samo da konzumira dodati virus, već i da je virus takođe podstakao njegov rast i povećao populaciju za oko 15 puta.

“Naši rezultati sugerišu da perzistentnost virusa ne zavisi samo od faktora životne sredine, već i od ishrane predatora”, napisali su naučnici u studiji.

Oni su zaključili da je verovatno da ishrana vrši selektivni priti

sak i utiče na evoluciju određenih fenotipova virusa, kako bi se oni efikasno implicirali unutar domaćina, prenela je “Nacionalna geografija”.

1 COMMENT

  1. Kako to ako viris nije zivo bice,kakvu vi hemiju učite,jos nisam cuo da je neko od sumporne kiseline postao sit i udebljo se dobio masnocu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here