Pixabay

Verovatni uzrok najvećeg seizmičkog događaja ikada zabeleženog na Marsu otkriven je nakon britanske studije. Zemljotres jačine 4,7 stepeni Rihterove skale je zabeležio Nasin lender InSight 4. maja prošle godine. Pomenuti događaj izazvao je vibracije koje su šest sati odjekivale planetom.

U početku se mislilo da je to uzrokovano udarom meteorita, za koji je poznato da je u prošlosti rezultirao sličnim potresima. Međutim, nakon pretraživanja ogromne površine planete, koja se prostire na 144 miliona kvadratnih kilometara, međunarodni istraživački tim nije pronašao nikakav trag svežeg kratera.

Rezultati, objavljeni u časopisu Geophysical Research Letters, pokazuju da je Mars mnogo seizmički aktivniji nego što su naučnici verovali. Vođa studije, dr Bendžamin Fernando sa Univerziteta u Oksfordu, smatra da bi rezultati čak mogli da pokažu gde je bezbedno živeti ako ambicije Ilona Maska da kolonizuje Mars postanu stvarnost.

Naporna potraga za kraterom

“I dalje mislimo da Mars danas nema aktivnu tektoniku ploča, tako da je ovaj događaj verovatno izazvan oslobađanjem pritiska unutar Marsove kore. To je rezultat milijardi godina evolucije; uključujući hlađenje i skupljanje različitih delova planete različitim brzinama”, rekao je on.

“Još uvek ne razumemo u potpunosti zašto su neki delovi planete pod većim pritiskom od drugih, ali rezultati poput ovih nam pomažu da dalje istražujemo. Jednog dana, ove informacije bi nam mogle pomoći da shvatimo gde bi bilo bezbedno da ljudi žive na Marsu i koja mesta treba da izbegavamo“, dodao je on.

Potraga za kraterom nakon zemljotresa bila je veliki napor. To je zato što iako je Mars manji od Zemlje, nedostatak okeana znači da je površina kopna slična.

Primer uspešne saradnje zemalja

Masovna potraga zahtevala je saradnju između svemirskih agencija i naučnika širom sveta, uključujući Evropsku svemirsku agenciju, Kinesku nacionalnu svemirsku agenciju, Indijsku organizaciju za istraživanje svemira i Svemirsku agenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pomenute agencije su ponudile korišćenje svojih satelita, a veruje se da je to prvi put da sve misije u orbiti oko Marsa sarađuju na jednom projektu. Rad na Oksfordu vodio je dr Fernando, koji je naglasio da ovaj slučaj treba da “posluži kao šablon za produktivnu međunarodnu saradnju u dubokom svemiru”.

Uzgred, potres je bio jedan od poslednjih događaja koje je snimio InSight lender pre nego što se zatvorio prošlog decembra, više od četiri godine nakon sletanja na Mars.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here