U dubini ogromnog svemirskog prostranstva, astronomi su u sazvežđu Velikog medveda uočili galaksiju GN-z11 za koju veruju da je najdalja i najstarija galaksija ikad otkrivena.

– Iz prethodnih studija čini se da je galaksija GN-z11 najudaljenija od nas koja se može otkriti, udaljena 13,4 milijarde svetlosnih godina – rekao je Nobunari Kasikava, profesor na katedri za astronomiju na Univerzitetu u Tokiju.

Njegov tim astronoma istraživao je udaljenost ove galaksije, a rad je objavljen je sredinom decembra u stručnom časopisu Nature. Ipak, dodao je Kasikava, merenje i verifikacija takve udaljenosti nije bio lak zadatak.

Da bi utvrdio koliko je GN-z11 udaljena od Zemlje, Kahikavin tim proučavao je takozvani crveni pomak galaksije – koliko se njena svetlost protezala ili pomerala prema crvenom kraju spektra.

Pored toga, tim je pogledao emisione linije GN-z11 – uočljive hemijske potpise u svetlosti koja dolazi od kosmičkih objekata, prenosi sajt Space.com.

Pažljivim proučavanjem ovih potpisa, tim je uspeo da izmeri koliko je svetlost koja dolazi iz GN-z11 morala da pređe da bi stigla do nas.

– Posebno smo proučavali ultraljubičastu svetlost, jer je to područje elektromagnetnog spektra u kojem smo očekivali da ćemo naći hemijske potpise crvenog pomaka – rekao je Kasikava.

On je objasnio da je svemirski teleskop Habl otkrio potpis više puta u spektru GN-z11.

– Međutim čak ni Habl ne može da reši ultraljubičaste emisione linije do stepena koji nam je bio potreban. Stoga smo se obratili savremenijem zemaljskom spektrografu, instrumentu za merenje emisionih linija, u opservatoriji na Havajima – rekao je japanski stručnjak.

Ako druga zapažanja potvrde nova otkrića, GN-z11 će i zvanično postati najudaljenija galaksija koju je čovek ikad uočio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here