Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Paleontolozi u Argentini su otkrili fosilizovane ostatke do sada nepoznate vrste oklopnog dinosaurusa, a interesantan podatak je da je ovaj prestavnik tzv. tijerofora šetao Zemljom tokom krede.

Dinosaurus je dobio ime Jakapil kaniukura i po nekim karakteristikama deluje kao da je u pitanju primitivni rođak ankilosaurusa i stegosaurusa, međutim istraživači tvrde da će tek nakon detaljnih analiza moći da odgovore da li je možda predstavnik i skroz novog roda.

Paleontolozi iz Fondacije za istoriju prirode Feliks de Azara u Argentini su nakon analize skeleta potvrdili da je J. kaniukuraimao niz bodlji koje su se protezale od vrata do repa, a koje su najverovatnije imale zaštitnu ulogu jer su mogle da narastu i do 1,5 metar. Kao i da se njegova sličnost sa stegosaurusom ogleda u zubima – koji su imali oblik lista – uz pomoć kojih je jeo biljke. Takođe je utvrđeno i da je hodao uspravno našom planetom u periodu od pre 97 do 94 miliona godina.

Otkriće koje menja paleontološke udžbenike?

Delimični skelet dinosaurusa otkriven je u provinciji Rio Negro u severnoj Patagoniji, mestu koje je poznato po čestim nalazima stegosaurusa, ankilosaurusa i sličnih tzv. oklopnih dinosaurusa iz grupe Thyreophora.

Ipak, najraniji fosilni ostaci pripadnika ove grupe uglavnom potiču iz perioda jure, koji je trajao od oko 201 milion godina do pre 163 miliona godina. Zbog čega je mišljenje istraživača da otkriće J. kaniukure ukazuje na to kako su rane tireofore imale mnogo širu geografsku rasprostranjenost nego što se mislilo.

Takođe, interesantan podatak je da su naučnici do sada pretpostavljali kako su tijerofore u Južnoj Americi izumrle do perioda srednje jure – pre 174,1 do 163,5 miliona godina, ali sada je i više nego očigledno da su preživeli i do krede.

Otkriće je objavljeno u časopisu Scientific Reports, a student pelontologije Gabriel Diaz Hantena je otišao i korak dalje pa je na osnovu svih prikupljenih informacija rekonstruisao njegov izgled i “oživeo” drevno stovrenje uz pomoć kompjuterske animacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here