Otkriveni fosili nove vrste letećih reptila

0

Pronađeni ostaci Darvinopterusa u Kini

Stručnjaci kažu da Darvinopterus predstavlja prvi jasan dokaz kontroverzne ideje zvane modularna evolucija. Naime, 20 fosila nađenih u Kini imaju sličnosti i sa primitivnim i sa naprednim pterosaurusima, odnosno letećim reptilima.

Pterosaurusi su naseljavali Zemlju u periodu od pre 65 do 220 miliona godina, a do sada su naučnici razlikovali smo dve izrazito različite grupe ovih stvorenja – primitivne, sa dugim repom, i napredne – sa kraćim repom. Između ove dve grupe bio je veliki jaz, koji su popunili upravo otkriveni Darvinopterusi.

 

Darvinopterus u lovu

"Darvinopterusi su došli kao šok za nas. Oduvek smo se nadali i očekivali da ćemo naći kariku koja nedostaje u razvoju pterosaurusa. Ali, ono što je toliko čudno kod Darivnopterusa, koji izgledom podsećaju na jastrebove, jeste da imaju glavu i vrat kao napredni pterosaurusi, a ostatak kostura mnogo sličniji primitivnim pterosaurusima", istakao je dr Dejvid Anvin sa Univerziteta u Lesteru, koji je u celom poslu tesno sarađivao sa kolegama iz Geološkog instituta u Pekingu.

 

Fosili Darivopterusa koji su pronađeni u stenama stari su 160 miliona godina, što ih čini 10 miliona godina starijim od prve ptice, Arhaeopteriksa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here