pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najnoviji ruski laki lovac pete generacije„Šah-mat“ (Checkmate) kompanije „Suhoj“ biće gotov u roku od četiri godine, izjavio je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov. Cena lovca će se kretati od 25 do 30 miliona dolara.

– Glavni novitet koji bi trebalo da se pojavi u naredne četiri godine je novi lovac sa jednim motorom. Znate da odavno nismo proizvodili takvu letelicu i moramo se vratili u tu grupu zemalja koje danas prodaju sličnu tehniku na međunarodnom tržištu – rekao je Manturov.

Prema njegovim rečima, Rusija će se uglavnom fokusirati na međunarodne isporuke.

– Naravno, računamo na to da će i naše Oružane snage nabaviti određenu količinu te tehnike – dodao je ministar.

Kako je saopštio šef „Rosteha“ Sergej Čemezov, najnoviji ruski lovac koštaće od 25 do 30 miliona dolara.

– Zašto smo uspeli da napravimo ovaj avion tako brzo? Koristili smo sve materijale od Su-57… I motor i avionska elektronika su kao kod Su-57 – dodao je šef ruske državne korporacije.

Pritom, kako je objasnio, strane letelice poput francuske „Dassault Rafale“ i švedske „Saab Gripen“ koštaju od 60 do 90 miliona dolara.

Prema rečima potpredsednika Vlade Rusije Jurija Borisova, potražnja za najnovijim ruskim lovcima „šah-mat“ procenjuje se već sada na oko 300 letelica, a potencijalni kupci su Indija, Vijetnam, afričke zemlje.

Kako je dodao, izvozni uspeh novog aviona zavisiće od brzine kojom se nađe na međunarodnom tržištu.

– Nadamo se da je krajnji rok 2025-2026. godina – potvrdio je vicepremijer.

Novi lovac je premijerno predstavljen na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu „MAKS-2021“.

Međunarodni avijaciono-kosmički sajam MAKS-21 obeležava ove godine 15. godišnjicu postojanja. Otvoren je u utorak, a trajaće do 25. jula u Žukovskom u Podmoskovlju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here