Tanjug/AP

Srpski teniser Novak Đoković savladao je Karlosa Alkarasa nakon preokreta u finalu Sinsinatija rezultatom 2:1, po setovima 5:7, 7:6 (7), 7:6 (4).

Delovalo je u jednom trenutku da će Đoković odustati i da sa konsultovao sa svojim medicinskim timom, ali smo mogli da vidimo u prenosu kako je odmahnuo glavom, čime je očigledno potvrdio da ne želi da se preda. Potom je na sledećoj pauzi od lekara dobio pilule koje je progutao, a čini se da one imaju veze sa bolovima kroz koje srpski teniser prolazi. Međutim, kako ih je uzeo, uspeo je da vrati brejk u drugom setu i izjednači rezultat, čime je meč učinio ponovo jako neizvesnim.

Šta je kreatin?

Kreatin je supstanca koju prirodno proizvodi naše telo kao izvor energije za mišiće i sintetiše se u jetri, ali i u pankreasu i bubrezima. Kreatin se formira u telu od aminokiselina arginin, metionin i glicin i produkuje hemijsku energiju – ATP (adenozin trifosfat).

Organizam prosečne osobe proizvede dnevno do 2 grama kreatina. Dakle, ono što je za nas najbitnije, kreatin pospešuje obnovu ATP-a koji se koristi prilikom rada mišića, što bi značilo da njegovom suplementacijom ostvarujete i produženi rad tj. veću snagu i bolju izdržljivost.

Kreatin unosimo i putem ishrane i najviše ga ima u crvenom mesu i ribi. Uneti kreatin se 98% deponuje u mišićima, dok se preostali deo deponuje u mozgu, srcu i drugim organima, a višak kreatina se izluči preko bubrega u obliku kreatinina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here