EPA-EFE/Chris Kleponis
Donald Tramp

Bivši američki predsednik Donald Tramp je tokom svog mandata “veoma jasno stavio do znanja” da misli da Ukrajina “mora biti deo Rusije”.

Ovo je navela njegova bivša savetnica Fiona Hil u novoj knjizi američkog novinara Dejvida Sengera o američkoj nacionalnoj bezbednosti u uslovima postojanja pretnji od Rusije i Kine.

“Tramp je vrlo jasno stavio do znanja da misli, znate, da Ukrajina, a svakako i Krim, moraju biti deo Rusije”, rekla je Hil, viša direktorka za evropske i ruske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD između 2017. i 2019. godine, Dejvidu Sengeru, novinaru “Njujork tajmsa” i autoru knjige “Novi hladni ratovi: uspon Kine, invazija Rusije i borba Amerike za odbranu Zapada”, preneo je Gardijan koji je imao uvid u knjigu koja će biti objavljena u utorak u SAD.

Ona je istakla da Tramp zaista nije mogao da shvati da je Ukrajina nezavisna država.

To, piše Senger, znači da je Trampov pogled na Ukrajinu “u suštini identičan” pogledu predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je naredio napad na Ukrajinu u februaru 2022, godinu dana nakon što je Tramp napustio funkciju.

Pre nego što je pokrenuo napad, Putin je u govoru rekao da je Ukrajina neotuđivi deo ruske istorije, kulture i duhovnog prostora, naveo je list.

Prošlog meseca, u govoru povodom 10 godina od pripajanja Krima, Putin je izjavio da su delovi okupirane Ukrajine deo “Nove Rusije”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here