pixabay.com
Ilustracija

Izraelski naučnici otkrili su zašto se muškarci i žene neprestano prepiru oko kontrole grejanja ili podešavanja klima uređaja, a kriva je – evolucija.

Oni su primetili da je ženama uvek hladnije nego muškarcima, a pratili su 40 godina stare zapise o ponašanju slepih miševa i ptica. Smatraju da su žene razvile osetljiviji osećaj za hladnoću kako bi se razdvojile od svojih partnera i sprečile moguće sukobe. Ishod je teorija objavljena u akademskom časopisu, koja ukazuje da određene vrste imaju najbolje šanse da prežive kada se mužjaci i ženke drže na distanci jedni od drugih.

Ista osobina prisutna je i kod mnogih vrsta ptica i sisara. Među mnogim vrstama ptica i sisara, ženke preferiraju toplije okruženje od mužjaka, a ovakva sklonost razdvaja dva pola.

Dr Eran Levin, sa Univerziteta u Tel Avivu, naglašava: Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ova razlika u toplotnom osećaju nije nastala da bismo se mogli svađati sa našim partnerima oko klima uređaja, već baš suprotno, prenosi portal Magazin Novosti.

„Smatramo da različite preferencije temperature odražavaju razlike u nervnom sistemu i da, baš kao što muškarci i žene različito osećaju bol, različito doživljavaju toplotu i hladnoću. I kao rezultat toga, oni često ostaju odvojeni jedni od drugih, tražeći različite temperature“, rekao je za Tajms glavni autor dr Eran Levin.

Dosta je pisano o mužjacima i ženkama različitih vrsta koje žive odvojeno, ali objašnjenja su varirala od vrste do vrste.

„Primetili smo jasan obrazac kod ptica i slepih miševa, objašnjavajući to temperaturom, a među miševima mužjaci žive na hladnijim mestima od ženki. Naša teorija ukazuje da ove i druge vrste doživljavaju temperaturu drugačije vođene prirodnom selekcijom“, pojašnjava Levin.

Levin, koji je sarađivao sa istraživačima na Univerzitetu u Haifi i Medicinskom centru Souraski Tel Aviv, rekao je da se ovo pokazalo „veoma korisnim“ u smislu evolucije.

„To je zato što kod ptica i slepih miševa dolazi do razdvajanja polova van sezone parenja, što smanjuje konkurenciju između mužjaka i ženki. Smanjuje agresiju izazvanu takmičenjem za žene između muškaraca i smanjuje agresiju prema ženama i deci”, navodi Levin.

Postoji još jedna prednost u tome što žene više osećaju hladnoću, rekao je. Ženke imaju tendenciju da brinu o potomstvu, kojima je u mnogim slučajevima potrebna regulacija temperature. Kada su ženke osetljivije na hladnoću, više se podstiču da zagreju mlade, rekao je Levin.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here