V. Popović
KRŠTENjE: Sveti čin obavio otac Neđeljko, a kumovao Vladan Lukić

Na hrišćanski praznik Sretenje u srpskoj crkvi u Frankfurtu mladi Marokanac svetovnog imena Otman, krstio se i postao pravoslavni hrišćanin Pavle (Pablo).

Neposredno po krštenja Pavle sa dubokim uzdahom reče:

– Sada se osećam ispunjeno, ovo sam oduvek hteo, upoznao sam pravoslavlje, zavoleo ga, izučavao, poželeo da se krstim i želja mi se ostvarila.

Otac Neđeljko Đokić je sa posebnim zadovoljstvom obavio sveti čin.

– Danas krstih jednog vedrog, umerenog, staloženog, iskrenog i čestitog mladića – kaže otac Neđeljko.

Otman je Marokanac, rođen je u Španiji, kad je imao četiri godine sa roditeljima je došao u Nemačku i završio školu. Bilo je momenata u njegovom odrastanju kada je bio nestašan, a majka mu je stalno govorila da će ga Bog kazniti! Prethodnih nekoliko godina odlučio je da istražuje mnoge vere i konfesije. Tokom istraživanja spoznao je pravoslavnu veru kao najsavršeniju istinu o smislu života. Svojom slobodnom voljom odlučio je da pređe u pravoslavlje. Kako sam kaže u pravoslavnom hrišćanstvu prepoznao je Boga kao ljubav, a ne kao kaznu i zbog toga je odlučio da se krsti u pravoslavnoj crkvi.

Pavlov kum na krštenju bio je Vladan Lukić, rođen u Šapcu, u čestitoj i pobožnoj pravoslavnoj porodici. Vladan je u Nemačku sa roditeljima došao 2016, a u Frankfurtu je završio školu i upoznao mnogo drugara koji su takođe došli iz raznih krajeva sveta.

– Mogu da kažem da se mladi baš interesuju o pravoslavnoj veri jer sam o tome sa njima više puta razgovarao – kaže Vladan koji je učesnik brojnih humanitarnih akcija za pomoć našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, a veoma je aktivan na polju očuvanja srpskog identiteta kroz kulturu, tradiciju, pismo i jezik!