Tanjug
Počelo čišćenje: Mehanizacija stigla na Potpećko jezero

Snimci ekološke katastrofe smećem pretrpanog Drinskog jezera šokirali su javnost celog regiona, ali ne i građane Višegrada koji se s ovim problemom bore godinama. Eskalacija se desila kada je pukla lančanica koja zadržava smeće i zbog toga je oko 4.000 kubika otpada došlo do same brane.

Na apokaliptičnim slikama ne vidi se voda od plastičnih flaša, frižidera i televizora. Čišćenje je započelo i moglo bi da traje i do mesec dana, a otpad je ugrozio i proizvodnju struje.

Iz “Hidroelektrane na Drini” tvrde da smeće potiče iz Srbije i Crne Gore i da se u gornjem toku Drine nalazi desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi njenim pritokama, a najviše rekom Lim. Upravo na toku te pritoke, na Potpećkom jezeru kod Priboja, ovih dana situacija nije mnogo drugačija nego na Drini. Reka se pretvorila u plutajuću deponiju.

Predsednik Saveza ekoloških udruženja Zelena lista Srbije Marko Vukomanović za “Vesti” kaže da je gomilanje otpada kod Višegrada ekološka katastrofa i upozorava da takvih plutajućih deponija ima i u Srbiji, i to mnogo.

– Ova katastrofa je skrenula pažnju zato što se pojavila na fotografijama na društvenim mrežama. Ono što su građani uspeli da vide na snimcima pokazuje samo polovinu onoga što se zapravo tu nalazi – ističe on i napominje da to smeće ugrožava celokupan ekosistem te sredine.

Ipak, nije u redu da jedna od tri strane optužuje da je neko drugo kriv za ovu ekološku katastrofu, smatra naš sagovornik.

– Licemerno je optuživati da je neko drugi kriv za ovu katastrofu. Mislim da sve tri strane treba da sednu zajedno za sto i dogovore se šta i kako treba da se uradi. Sve tri zemlje teže ulasku u Evropsku uniju i može se raditi na otvaranju zajedničke regionalne deponije – kaže Vukomanović.

On se osvrnuo i na situaciju na Potpećkom jezeru.

– Čini mi se da je tu glavni problem prijepoljska deponija, ali je celokupnom problemu doprinela činjenica da nijedan grad koji se nalazi na toku reke Lim nema sanitarnu deponiju već se otpad neadekvatno odlaže na smetlišta u blizini reke. Tako je maltene u čitavoj Srbiji – ukazuje na problem Vukomanović dodaje da u Srbiji postoji samo 13 ili 14 sanitarnih deponija koje u potpunosti ispunjavaju tehničke standarde.

Da bi se problem zagađenja reka rešio u narednih deset godina, predočava Vukomanović, potrebno je više od deset milijardi evra.

Koliko je situacija ozbiljna upozorila je i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. Ona je ukazala na hitnost rešavanja problema nagomilanog otpada u Potpećkom jezeru, koji su prethodnih dana naneli bujični potoci preko pritoka reke Lim. U ponedeljak je počelo čišćenje ovog jezera.

– Ovaj problem datira od ranije, a u cilju dugoročnijeg rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu i Drini potrebna je saradnja s nadležnim ministarstvima iz susednih država, kojima smo već uputili poziv – rekla je Vujovićeva.

Čišćenje skup posao

Ministarka Irena Vujović najavila je da će Srbiju odnošenje smeća iz reke i priobalja mnogo koštati.

– U Srbiji ima više od 3.500 divljih deponija – podsetila je ona i dodala da je u planu izgradnja reciklažnih i regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom u čitavoj zemlji.

Pribojci: Smeće nije naše

U opštini Priboj tvrde da ništa od smeća koje pluta Limom nije s njihove teritorije.

“Priboj, reka Lim i njene obale godinama su ugroženi plutajućim otpadom, koji stiže iz gornjeg toka Lima, sve od izvora u Crnoj Gori. Na toj maršruti otpad i smeće Lim ‘pokupi’ s nekoliko divljih deponija”, tvrde u pribojskoj opštini.