Vesti
ŠAMPIONI: Seniorski tim Otpisanih osvojio je prvu titulu na DMC

Možda nemaju Prleta i Tihog, ali zato Otpisani iz Melburna imaju plejadu majstora košarke, koji su im omogućili da ove godine ispišu istoriju Kupa Draže Mihailovića. I to turnira odigranog u godini jubileja, na tri pune decenije od osnivanja prestižnog takmičenja srpske zajednice.

Da prva titula u muškoj seniorskoj konkurenciji bude još slađa, KK Otpisani su u finalu odigranom prošlog utorka savladali najtrofejniji klub i trostrukog uzastopnog osvajača Dražinog kupa, ekipu Obilića iz Sidneja – 46:40.

Ovom spektakularnom utakmicom završen je do sada najmasovniji DMC, koji se smatra za nezvanični košarkaški šampionat srpskih klubova s Petog kontinenta. Uz učešće čak 62 ekipe u devet juniorskih i tri seniorske konkurencije, tokom tri dana je odigrano više od stotinu mečeva, koje je prema procenama organizatora pratilo više hiljada ljudi tokom celodnevnih programa.

STARO RIVALSTVO: Seniorske ekipe Obilića i Red Starsa

– Opšta je ocena svih koji su bili prisutni u dvorani u Rouvilu, što učesnika što publike, da je ovogodišnji Kup Draže Mihailovića čak i nadmašio očekivanja. Ono što je najvažnije, igrala se dobra košarka, viđena su velika uzbuđenja i mnogo zanimljivih utakmica – kaže predsednik Organizacionog odbora DMC 2023 Borivoje Milanović.

Za razliku od muškog finala, u kojem su Otpisani u završnici meča uspeli da steknu nešto osetniju prednost, meč za titulu u ženskoj seniorskoj konkurenciji pretvorio se u pravu dramu. Iako su za trofej igrala dva tima Belih orlova iz Melburna, viđena je prava košarkaška poslastica sa čak tri produžetka!

Na kraju, tim koji vodi trener Jovica Uzelac, a u kojem igra grupa prekaljenih veteranki pojačanih s nekoliko tinejdžerki, pobedila je ništa manje kvalitetan prvi sastav istog kluba, rezultatom 40:31.

Mešoviti tim Obilića bio je najbolji među najmlađima

Kada je reč o muškom takmičenju, za potpuno slavlje Otpisanih u potrudio se i njihov drugi seniorski tim, koji je u B finalu nadigrao veterane Belih orlova – 34:23.

Posebnu pažnju privukla su i takmičenja juniorskih selekcija. Ubedljivo najuspešniji bili su domaćini turnira, pošto su devojčice i dečaci doneli Belim orlovima čak pet trofeja – tri kod juniora i dva kod juniorki. Obilić kao najuspešniji klub u Kupu Draže Mihailovića završio je nadmetanje sa dve titule u mlađim kategorijama, u mešovitoj konkurenciji do 10 godina, kao i u ženskoj do 14. Upravo ovo finale devojčica je po mišljenju mnogih koji su pratili tunrir bilo i najkvalitetnije i najneizvesnije finale, a juniorke Obiliać savladale su tim domaćina sa 30:25.

Jednu titulu, ali u verovatno najoštrijoj konkurenciji na celom takmičenju, osvojili su juniori sidnejskih Red Starsa do 18 godina, predvođeni trenerom Miloradom Đinićem. U finalu su ubedljivo savladali svog velikog rivala Obilić sa 46:27.

Kruna trodnevnog sportskog nadmetanja je izuzetno druženje i činjenica da je apsolutno sve proteklo u najboljem redu, za šta najveće zasluge idu na račun vrednih organizatora.

– Mesecima smo radili na pripremi Kupa Draže Mihailovića, jer smo želeli da sve protekne kako treba. Cela armija ljudi, neumornih volontera, stoji iza ovog poduhvata i želim da u ime Organizacionog odbora čestitam i od srca zahvalim svima koji su dali doprinos ovoj izvanrednoj manifestaciji – kaže Borivoje Milanović iz Belih orlova.

Na kraju, domaćini su pobrinuli da svi učesnici bez izuzetka, od najmlađih do najstarijih, odu kući sa vrednim uspomenama na DMC 2023. Naime, za košarkašice i košarkaše, kao i njihove trenere, obezbeđeno je preko 400 medalja koje će ih uvek sećati na učešće na Kupu Draže Mihailovića održanom povodom 30 godina ovog velikog sportskog takmičenja.

Mešoviti timovi Obilića i Belih orlova do 10 godina

Dogodine u Adelajdu

Klubovi učesnici Kupa Draže Mihailovića potvrdili su ranije postignuti dogovor da se DMC 2024. godine održi u Adelajdu. Ostalo je još samo da se usklade termini odigravanja, ali će to ponovo biti kraj decembra. Adelajd je poslednji put bio domaćin ovog košarkaškog nadmetanja 2018. godine. Takođe, određeno je i da bi DMC 2025. trebalo da se igra u Brizbejnu, a 2026. u Sidneju.

Brat i sestra MVP

Pored trofeja pobedničkim ekipama i priznaja za sve učesnike, dodeljene su i specijalne nagrade za najbolje aktere turnira. Zanimljivo, obe MVP titule za najkorisnije pojedince u muškoj i ženskoj konkurenciji, otišle su u istu porodicu. Naime, za najbolju među košarkašicama izabrana je Jelena Savić iz Belih orlova iz Melburna, dok je isto zvanje kod muškaraca poneo njen brat Milan Savić, košarkaš šampionskog tima Otpisanih.

Proslava za pamćenje

I ovogodišnji Kup Draže Mihailovića imao je uspešno „treće poluvreme“. Po završetku muškog finala u Sali Srednje škole u Rouvilu, većina učesnika i drugih gostiju preselila se u Srpski sportski centar u Kizborou, gde je organizovana svečana dodela trofeja. Posle ove ceremonije usledila je proslava za pamćenje, uz odličnu živu muziku i srpske kulinarske specijalitete. Veselje je trajalo do kasno u noć, a na kraju su se gosti razišli uz želju da se svi zajeno ponovo okupe dogodine u Adelajdu.

Publika je s pažnjom pratila sve mečeve

SVA FINALA

Muškarci – divizija 1:

Otpisani – Obilić (Royals) 46:40

Muškarci – divizija 2:

Otpisani 2 – Beli orlovi veterani 34:23

Dečaci ispod 18:

Red Stars – Obilić 1 46:27

Dečaci ispod 16:

Beli orlovi – Obilić 48:38

Dečaci ispod 14:

Beli orlovi 1 – Obilić 48:38

Dečaci ispod 12:

Beli orlovi 1 – Red Stars 49:29

Seniorke:

Beli orlovi OG – Beli orlovi 1 40:31

Devojčice ispod 18:

Prvi meč: Beli orlovi – Red Stars 42:28

Drugi meč: Beli orlovi – Red Stars 62:21

Devojčice ispod 16:

Beli orlovi 1 – Obilić 49:36

Devojčice ispod 14:

Obilić 1 – Beli orlovi 30:25

Devojčice ispod 12:

Beli orlovi (beli) – Beli orlovi (crveni) 32:15

Mešoviti timovi do 10 godina:

Obilić – Beli orlovi 1 27:20

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here