Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema rezultatima istraživanja NAB banke zabeležen je skok u broju pojedinaca, sa višim primanjima, koji su prijavili finansijske teškoće tokom septembarskog kvartala, sa 33 na 41 odsto.

Pri tome je broj pojedinaca s nižim prihodima, koji se suočavaju sa finansijskim poteškoćama, neznatno opao u septembarskom kvartalu.

Finansijske poteškoće sa nižim primanjima imaju osobe koje ne ispunjavanje neke vrste finansijskih obaveza u određenom vremenskom periodu, i njihov procenat je iznosio 57 odsto u septembarskom kvartalu dok je u junskom bio 60 odsto.

Finansijske teškoće su različite u zavisnosti od toga koliko novca ljudi prihoduju.

Veća je verovatnoća da su grupe sa nižim prihodima potrošile svoja sredstva za hitne slučajeve, te da se bore da plate kiriju ili da nemaju dovoljno novca za hranu i osnovne potrepštine.

Kod osoba koje zarađuju više od 75.000 dolara, veća je verovatnoća da imaju problema da plate hipoteke ili ispune minimalne otplate kreditnih kartica.

Sve u svemu, broj Australijanaca koji doživljavaju neku vrstu finansijskih poteškoća porastao je šesti kvartal zaredom, na 44 odsto.

Pa, i pored pritisaka na Australijance, zbog visoke inflacije i rasta kamatnih stopa, prosečna osoba se osećala samo „umereno“ pod stresom zbog novca ili spajanja kraja s krajem.

– Australijanci starosti između 18-29 godina iskusili su najveće teškoće, 56 u odnosu na 55 odsto u prethodnom kvartalu, zatim grupa od 30-49 godina, 54 u odnosu na ranijih 50 odsto, grupa od 50-64 nepromenjeno, 39 odsto i grupa starijih od 65 godina, svega 22 odsto – navedeno je u izveštaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here