pixabay.com

Došlo je vreme slava, a sa njime i najezde beskrupuloznih prodavaca, koji u trci za profitom na pijacama i oko njih narodu prodaju sve i svašta.

Kada se tome dodaju naivni građani, vođeni željom da uštede neki dinar, na slavskim trpezama se nađu ogromne količine hrane sumnjivog kvaliteta. “Gepek prasići” bez pečata, kolači bez deklaracije i riba jeftinija nego ikada svake zime izazivaju masovne stomačne i druge tegobe, zbog kojih nemali broj slavljenika završi i u hitnoj pomoći.

U tekućoj sezoni slava najveća opasnost vreba od pomorene ribe u Velikom bačkom kanalu. Zagađenje u tom kanalu izazvalo je pomor ribe. Procenjuje se da je uginulo 10 tona na potezu od Srbobrana do Bečeja. Površinu vode prekrivaju mrtvi smuđevi, štuke, šarani, amuri, tolstolobici, karaši…

U pokušaju da saniraju posledice nezapamćene ekološke katastrofe radnici Vode Vojvodine već danima skupljaju uginule ribe i šalju na spaljivanje. Međutim, neki su bili brži. Reč je o nesavesnim trgovcima, koji su velike količine uginule ribe već dobacili do pijaca.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije gepeka punih ribe. Da su ove indicije tačne potvrđuje i drastičan pad cena ribe.

Branislav Čobanov iz USR Šaran u Srbobranu rekao je za medije da je novosadsko tržište najveće, i da je tamo riba “otišla” upola cene.

– Som, koji u ribnjaku u Bečeju košta oko 800 dinara po kilogramu, prodavao se “na crno” za 400-500 dinara. Šaran, čija je cena u ribarnicama 400-500 dinara, nuđen je za 250-300 dinara, pa i ispod toga, samo da se proda. Iz kanala je na pijace otišlo i dosta tolstolobika i zlatice (babuške) – otkrio je Čobanov.

Ovakve situacije nisu neobične na srpskim pijacama. Na prasetu koje nema potrebne deklaracije da je zdravo i bezbedno za korišćenje može da se uštedi i do 2.000 dinara, ali i da se “zarade” stafilokoke i streptokoke, parazit trihinela i drugi uzročnici vrlo ozbiljnih bolesti. Potencijalni uzročnici zaraze su i domaći kolači s tezge, turšije bez deklaracije, kobasice i pršute nastale od mesa sumnjivog porekla. Veterinarska inspekcija od novembra do februara pojačano obilazi najprometnije lokacije na kojima se ovakva hrana prodaje.

– Kada se dogode situacije poput ove u kojoj imamo tone uginule ribe, inspekcije pojačavaju nadzor na svim lokacijama. Vanredne kontrole su učestale. I prodavci se dovijaju na različite načine kako da prevare inspektore i zaobiđu kontrolu. Zato apelujemo na građane da ne kupuju sumnjivu robu, da proveravaju deklaracije i ne dozvole sebi da zbog uštede pazare nešto zbog čega dovode u opasnost sebe i svoje najmilije – kažu za “Vesti” iz Uprave za veterinu.

Šećerana zagadila kanal

Za ekološku katastrofu koja je zahvatila bački kanal odgovorna je fabrika šećera Crvenka. Ispekcija je utvrdila da je šećerana otpadnu vodu ispuštala u lateralni kanal poznat kao Begejac, čime je došlo do nedostatka kiseonika u vodi i povećane količine ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova. Pomori ribe i ranije su se dešavali u Srbobranu, Bečeju, Vrbasu i Sivcu, a pecaroši su svaki put upirali prstom u crvenačku šećeranu.

Preniske kazne

Prodavcima se, sudeći po trenutnim zakonima, isplati prodaja zagađene robe čak i ako dobiju kaznu. Ukoliko inspekcija utvrdi da neko prodaje robu bez deklaracije, šalju ga kod sudije za prekršaje, koji određuje novčanu kaznu od 5.000 dinara. Ako se uzme u obzir da pojedini prodavci na prasićima bez pečata zarade više stotina hiljada dinara, onda je jasno da kazna ne predstavlja prevelik namet za takav “biznis”.