EPA-EFE/JOEL CARRETT
Kvantasovi avioni na sidnejskom aerodromu

Najveća Ozi avio-kompanija Kvantas ne očekuje da će nastaviti međunarodna putovanja, osim do Novog Zelanda, pre kraja oktobra 2021.

Ovaj rok je postavljen imajući u vidu nameru vlasti da bi do tada celokupno australijsko stanovništvo trebalo da se vakciniše protiv kovida.

Sve karte koje su prodate u januaru za letove od 1. jula do 31. oktobra ove godine biće refundirane. Prvi čovek Kvantasa Alan Džojs kaže da je od januara do sada zabeležen “ogroman porast slučajeva virusa korona širom sveta i da su se pojavile nove verzije virusa“.

To je, prema njegovim rečima razlog zašto su međunarodni letovi otkazani do kraja oktobra.

Osim toga, očekuje se, kako je rekao Džojs, da će do kraja oktobra stanovništvo biti vakcinisano, što će omogućiti pokretanje međunarodnog saobraćaja i mogućnost da građani Australije ponovo nesmetano putuju u inostranstvo.

Imunizacija u Australiji je tek krenula, s tim da Vlada očekuje da će vakcine biti dostupne svima koji žele da se vakcinišu zaključno sa oktobrom. Imunizacija je krenula Fajzerovom vakcinom, a nastaviće se Astrazenekinom.

Drugu dozu vakcine Astrazeneke građani će primiti tek 12 nedelja nakon prve, dok će druga doza Fajzerove vakcine biti davana nakon tri do četiri nedelje.

Praktično, svi koji budu primili Astrazenekino cepivo, a dobiće je većina Ozija, možda neće biti revakcinisani pre početka internacionalnih letova, što bi možda moglo da utiče na odluku Kvantasa da eventualno odloži početak, a samim tim bi značilo da i granice ostaju zatvorene.

Kapacitet internacionalnih letova će biti niži od nivoa pre korone. Frekvencije i tipovi aviona biće raspoređeni na svakoj ruti u skladu sa predviđenim oporavkom međunarodnih letova. Očekuje se da će se međunarodni kapaciteti u potpunosti oporaviti tek 2024.
Izuzetak je Novi Zeland. Uz skoro predstavljanje dvosmernog “balona“ za putovanja između Australije i Novog Zelanda, Kvantas očekuje da poveća broj letova do jula, rekao je Džojs.

Iako su u Kvantasu rekli da “ostaju posvećeni“ Njujorku, Santjagu i Osaki, ti letovi neće biti nastavljeni u oktobru. Međutim, letovi do 25 međunarodnih destinacija pre kovida, uključujući Los Anđeles, London, Singapur i Johanesburg, počeće da saobraćaju od 31. oktobra.
Ova avio-kompanija takođe napominje da razmatra upotrebu digitalnih zdravstvenih aplikacija, kako bi olakšala nastavak međunarodnih putovanja. Ova najava je usledila nakon što je lokalni konkurent, Er Novi Zeland, najavio da će u aprilu isprobati IATA Travel Pas aplikaciju.

Izgubili milijarde

Kvantas je objavio gubitak od 1,47 milijardi australijskih dolara za šest meseci, u periodu do decembra 2020. godine, kao i pad prihoda od 6,9 milijardi dolara zbog pandemijskih ograničenja i zatvorenih granica.
Državni blagajnik Džoš Frajdenberg je najavio da bi Kvantas i još neke kompanije iz najugroženijih industrija mogle da i dalje dobijaju neku vrstu finansijske pomoći i kada na kraju marta istekne program JobKeeper.

Leti i Džetstar

Pored Kvantasa i Džetstar razmatra povratak na internacionalne letove od 21. oktobra. Kvantas grupa je rekla da će Džetstar leteti do svih nekadašnjih 13 međunarodnih destinacija, s tim da će frekvencija letova biti modifikovana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here