Tanjug
Kosovska Mitrovica

Vojni i bezbednosni stručnjak sa Kosova Ramadan Ćehaja vidi otvaranje ruske kancelarije za odbranu pri Ministarstvu odbrane Srbije kao namerni potez zvaničnog Beograda za pokretanje specijalnog rata koji preti susednim zemljama, posebno Kosovu, prenosi Indeks Onlajn.

Ćehaja takav potez smatra opasnim izazovom, pre svega za sam NATO, posebno kada se zna, kako je rekao, da je Srbija već uspostavila blisko partnerstvo sa Rusijom i Kinom, zemljama koje imaju ambicije da prošire svoj uticaj na Balkanu.

“Povećanje naoružanja u Srbiji predstavlja direktnu pretnju za stabilnost regiona i u suprotnosti je sa tvrdnjama aktuelnog rukovodstva u Srbiji koja se navodno zalaže za trajni mir u regionu. Takva formalizacija ruskog vojnog prisustva u Srbiji trebalo bi da posluži kao poslednji alarm za naše institucije za podizanje institucionalne spremnosti, posebno onih bezbednosnih, i za praćenje najnovijih dešavanja, koja u svakom slučaju imaju za cilj promociju destabilizacije na Kosovu i u regionu”napisao je Ćehaja na Fejsbuku.

On podstiče kosovsku diplomatiju da radi na ponovnoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima kako bi ih obavestila o nedavnim događajima u Srbiji, koji su u suprotnosti sa interesima ključnih bilateralnih partnera i NATO-a.

“Uprkos situaciji koja je stvorena u vezi sa gore pomenutim srpskim akcijama, Kosovo mora, pored priprema za samoodbranu, nastaviti svoju težnju da dalje ojača savezništvo sa zapadnim akterima kao jedinstvenu nepokolebljivu viziju mira i bezbednosti na Balkanu i u Evropi”, poručio je Ćehaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here