Otvoren Beogradski festival igre

0

 

Ministar kulture Nebojša Bradić, u ime svog ministarstva koje je podržalo 7. BFI, zahvalio je publici koja svojim dolaskom već sedam godina ojačava umetnost "neizmerne lepote i krhkosti".

 

Energična i istrajna, prva dama velikog plesnog spektakla koji Beograd već sedam godina svakog aprila pretvara u svetski centar plesne scene, umetnički direktor i selektor BFI, balerina i koreograf Aja Jung, nadahnutim rečima šta je sve igra, koja je "udisaj prve ljubavi, osećanje straha, shvatanje pripadnosti, usamljenost u grupi, putovanje u nepoznato, toplina doma, bezbrižnost detinjstva, traganje za pravdom, neponovljiv san, satkana od vazduha, pokret beskonačan", najavila je gosta iz Italije koreografa Maura Bigoncetija koji je zavanično otvorio ovogodišnji festival.

 

BFI je pre dve godine, na istom mestu, otvoren Bigoncetijevom "Mediteraneom", u izvođenju Baleta milanske Skale, ali tada bez prisustva koreografa.

 

Emotivno ponesen aplauzom više od dve hiljade posetilaca, koreograf čije plesne kreacije naša publika već dobro poznaje, rekao je da se iskreno raduje ponovnom susretu sa publikom i gradom koji poseduje posebnu energiju i da se nada dobrom prijemu svojih novih ostvarenja.

 

Već tri decenije vodeća italijanska produkcijska i gostujuća plesna kompanija koju čine klasični igrači iz celog sveta koji sa uspehom izvode sve savremene stilove, uz burne aplauze oduševljenja, izvela je dve predstave iz najnovije produkcije svog stalnog koreografa Bigoncetija.

 

Savremeni neoklasičan balet na muziku Georga Fridriha Hendla "Kao udisaj" pružio je zaljubljenicima u igru mnogo razloga za uživanje: ponovni susret sa moćnim, jasnim i modernim koreografskim jezikom Bigoncetija, tehnički superiorna, dinamična igra muških članova ansambla kao izvanredna podrška ženskom delu koji je igrajući moderan balet na vrhovima prstiju uvlačio u vrtlog intimne, osobene igre, po lepoti iskaza bliske savremenom čoveku.

 

Druga koreografska predstava "Zemlja", na muziku mladog italijanskog kompozitora Bruna Moretija, koju je Bigonceti originalno postavio za njujorški Siti balet, u kome je takođe stalni koreograf, uz njihovu dozvolu adaptirao je za AterBalet i premijerno izveo prošle godine uz promenjenu koreografiju, ostali su isti kostimi i muzika.

 

Kompletan ansambl na savremeno postavljenoj sceni, sa koferima u rukama, u odeći 21. veka, uz zvuke minimalističke muzike i povremene tišine, efektnom upotrebom rasvete, bitefovski modernim jezikom ispričao je snažnu dramu o osećanjima vezanim za istoriju jevrejskog naroda vekovima u dijaspori, koja je uvek pomešana sa drugim istorijama i kulturama, ali temelj kulture ipak ostaje neizmenjen.

 

Svečano otvoren uz burne aplauze vrhunskim igračima i originalnom koreografskom izrazu Bigoncetija, 7. BFI se sutra seli u Novi Sad gde će gosti iz Italije izvesti najnoviju koreografiju Bigoncetija "Besane noći"(Certe Notti), rok balet inspirisan muzikom poznatog italijanskog rok pevača i kompozitora Lučana Ligabue, koja je

premijerno izvedena pre dva meseca u Milanu.

 

Pod sloganom "Pokret beskonačan", na ovogodišnjem festivalu biće izvedeno 11 ekskluzivnih predstava nacionalnih baletskih kompanija i plesnih trupa iz Italije, Velike Britanije, Kine, Francuske, Izraela, Portugalije, Holandije i Švajcarske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here