Tanjug
Vetropark u Kovačici

U Kovačici je svečano otvoren vetropark sa instaliranih 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 MW.

Ovo je do sada najveća operativna vetroelektrana ove vrste u Srbiji.

To je investicija izraelske kompanije Enlight koji će godišnje proizvoditi 300 GWh, što je gotovo jedan procenat ukupne proizvodnje u Srbiji.

Investicija je vredna 189 miliona evra, a pored električne energije za 68.000 domaćinstava biće 250.000 tona godišnje manje ugljen-dioksida u životnoj sredini, dok je za potrebe ovog postrojenja izgrađeno i rekonstruisano više od 40 km puteva.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da se radi o značajnom projektu za Srbiju koja krupnim koracima grabi ka tehnološkom razvoju a ovaj projekat važan na tom putu.

Vetroelektrana Kovačica je najveći projekat na mreži sa upotrebnom dozvolom nakon elektrana Pirot i Kostolac 2, koji su izgradjeni 1990. i 1991. godine, rekao je Antić i dodao da ima veliki značaj jer će proizvoditi godišnje nešto više od 300 GWh električne energije što je nešto manje od 1 procenta ukupne proizvodnje u Srbiji.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam istrakla je da je Kovačica prva i najznačajnija izraelska investicija u sektor energetike u Srbiji i dodala da se na ovaj način doprinosi cijevima zelene energije Srbije i kvaliteta života gradjana, “jer od posledica zagadjena strada više ljudi nego u saobraćaju”.

– Smanjenje zavisnosti od uvoznih goriva doprinosi energetskoj nezavisnosti svake države, za izreal to je od ključnog značja pošto nije na mrežama kao energetsko ostrvo – rekla je ona i dodala da ambasada stalno ulaže napore da se investicije ove zemlje u Srbiji diversifikuju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here