Pexels
Ilustracija

Izgradnja i opremanje Prirodnjačkog centra samo jedan od projekata koji je resorno ministarstvo u saradnji sa gradom Čačkom realizovalo u okviru nacionalne incijative za ekološku i turističku revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure. U prisustvu premijerke Ane Brnabić otvoren Prirodnjački centar.

Revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure je projekat od nacionalne važnosti u koji su poslednjih godinu i po Vlada Srbije, resorna ministarstva i grad Čačak uložili oko 200 miliona dinara.

Uređeno je pristanište na jezeru Međuvršje, izgrađen pristupni put do vrha Kablara, rekonstrisana železnička stanica u Ovčar banji i uređen centar naselja.

– Za 2022. smo budžtirali oko 500 miliona dinara, tako da nastavljamo da impementiramo ovu viziju. Imamo sve ambicioznije i ambicioznije projekte. Ono što je najvažnije trenutno na dnevnom redu je izgradnja rehabilitacionog centra u Ovčar banji kao dela Opšte bolnice Čačak – rekla je Brnabićeva.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, Prirodnjački centar u Ovčar banji.

Ministarka je istakla da je izgradnja i opremanje Prirodnjačkog centra samo jedan od projekata koji je resorno ministarstvo u saradnji sa gradom Čačkom realizovalo u okviru nacionalne incijative za ekološku i turističku revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure.

– Ponosni smo na ovaj projekat, jer biser prirode kakav je PIO “Ovčarsko-kablarska klisura” zaslužuje svoj muzej u kojem će biti izloženi eksponati karakteristični za ovo zaštićeno područje. U izgradnju i opremanje Prirodnjačkog centra, u kojem se nalazi deo za naučno-istraživačke delatnosti i muzej sa postavkama biljnog i životinjskog sveta, uložili smo skoro 30 miliona dinara zajedno sa lokalnom samoupravom – kaže Vujovićeva.

S obzirom da se radi o zgradi nekadašnje osnovne škole koja je preuređena i adaptirana u muzej prirode, važno je naglasiti, kako kaže, da će se ovaj objekat i u budućnosti koristiti za edukativne svrhe, kao i za razvoj obrazovnog turizma.

– U Prirodnjačkom centru posetioci, a naročito oni najmlađi, moći će da uče o prirodi i značaju životne sredine, što je važno za podizanje svesti o ovoj temi i dorinos našem cilju da na nivou čitave Srbije razvijemo sistemsko obrazovanje za ovu oblast – rekla je Vujović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here