Otvoren put socijalnom kriminalu

0

Građani konstantno siromaše a inflacija raste: Branko Dragaš
 

Ove jeseni, kada za đake i studente treba odvojiti prilično novca, stižu i najave o većim školarinama na fakultetima, a uz prolećno povećanje poreza na nekretnine i do 80 odsto i početkom godine poreza na dodatu vrednost za sve proizvode, svakodnevna poskupljenja u marketima više niko i ne broji.

Da kupovna moć građana konstantno opada bez ikakvih naznaka da će se stanje uskoro popraviti, pokazuju podaci Nacionalne organizacije potrošača Srbije, a pravni savetnik NOPS-a Mladen Alfirović za "Vesti" objašnjava da poslednje poskupljenje auto-osiguranja dovodi ljude u situaciju da se odreknu i automobila kao luksuza.

 

Cene veće nego u EU, a plate manje

U Srbiji je hrana za sada svega 20-ak odsto niža nego u državama Evropske unije.
– Cene odeće i obuće, kao i tehničke robe iste su kao u EU, a srpske plate nekoliko puta manje – objašnjava Alfirović. On ukazuje da je uzrok tome hronični nedostatak konkurencije i zatvoreno i monopolizovano tržište.

– To vodi bezizlaznoj situaciji i ako se ne reformiše zakonodavstvo i stvori bolji okvir za zapošljavanje i porast kupovne moći, uskoro ćemo udariti u zid. Nažalost, reforme se i dalje odlažu, a građani su iz dana u dan siromašniji i bez naznaka da će se nešto promeniti – rekao je Alfirović.

 

Sve poskupljuje a plate se smanjuju
 

Ekonomista Branko Dragaš ističe da je netačna informacija o inflaciji od nekoliko odsto, pošto je, kaže, već premašila 30 procenata. Kao primer poskupljenja navodi Infostan koji je od 2001. skočio za 1.500 odsto i objašnjava da u Srbiji ne poskupi samo ono što ne radi, poput građevinske delatnosti.

– Građani konstantno siromaše, a inflacija koja raste je odraz strukturalne neuređenosti. To je totalitarni ekonomski sistem u kojem suština problema nije rešena, pa liči na ono da vrlo težak bolesnik menja čarape da bi ozdravio – kaže Dragaš za "Vesti".

 

I građani na prodaju

– Vidimo da Vlada namerava da proda Telekom, pa Aerodrom Beograd, a priča se i o nekom aranžmanu za Elektroprivredu Srbije, a onda mogu da uslede Srbijašume, Srbijavode i plodno zemljište. Kad se sve rasproda, ostaje samo da se prodaju još građani – kaže Dragaš.

Uz poskupljenja, podseća ovaj ekonomista, ide najavljena mera smanjenja plata za deset odsto, a država i dalje ne rešava preskupi problem preglomazne državne administracije i javnog sektora.

– Cene će smanjiti potražnju i sve će se urušiti – naveo je Dragaš i dodao da takav put otvara vrata socijalnom kriminalu. 

Nemaš kuću, šta će ti struja

Elektrosrbija je i pored obećanja da građanima u poplavljenim područjima neće naplaćivati struju za maj, ugroženim ljudima od kojih su neki i bez krova nad glavom, ipak poslala račune. To je, prema pisanju lista "Blic", ozbiljno shvatio Stevan Despotović iz Paraćina, a zbog neplaćene majske uplatnice, pre nekoliko dana na vrata su mu zakucali radnici Elektrodistribucije i isekli struju. Ovaj otac deteta od dve i po godine i bebe od dva meseca, jedan je u nizu sugrađana ugroženih poplavama koje je EDB ostavio u mraku.

U EPS snabdevanju kažu da građani čiji su domovi stradali u poplavama mogu da izvrše reklamaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here