Tanjug
Kovid bolnica

U Novom Sadu je otvorena nova kovid bolnica koja je izgrađena za samo četiri meseca. Bolnica će imati 616 postelja a prve pacijente primiće već tokom dana.

Otvaranju kovid bolnice prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je poručila da su opremljenost i nega koja će moći da se pruži pacijentima na maksimalnom nivou, i da ne postoji ništa više što jedna država može da uradi, a zdravstveni sistem da pruži pacijentima da bi se sačuvali njihovi životi i zdravlje.

Brnabićeva je navela da je izgradnjom kovid bolnice Novi Sad dobio važnu stvar – ta ustanova biće opšta bolnca kada prođe epidemija koronavirusa.

– Korona će proći, koliko brzo zavisi samo od nas, ali od svih nas, od kolektivnog imuniteta društva, koji ne možemo da steknemo bez vakcinacije – rekla je premijerka i još jednom apelovala na sve da se vakcinišu.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je za potrebe ove ustanove zaposleno 165 lekara i 200 medicinskih tehničara.

– Mi više praktično nemamo lekara na birou u Vojvodini, to je nešto što je pre par godina bilo nezamislivo – kazao je Gojković govoreći o konkursu na kome je za tu ustanovu traženo 1.143 radnika.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da je ova bolnica, koja je izgradjena za četiri meseca, “još jedna u nizu slika u dokumentarnom filmu o novoj snazi” Srbije.

– Naša otadžbina je danas toliko ojačala da može da ide u investicije u svakom delu teritorije Republike i da završava, ono što se čekalo decenijama, za nekoliko meseci – istakao je on.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić rekla je da će prvi pacijenti nove kovid-bolnice, biti oni koji su sada hospitalizovani u KCV-u i da će u toku popodneva biti transportovani.

Što se tiče zdravstvenih radnika, potvrđuje da ih ima dovoljno da pokriju kapacitete nove bolnice.

– KCV je preuzeo sve i preuzeće sve da ova bolnica radi punim kapacitetom, i da bude obezbeđen kadar – istakla je direktorka Kliničkog centra i dodaje da je ideja da u početku rad započnu najiskusniji specijalisti, koji su u prethodnih godinu dana lečili kovid pacijente, uz istovremenu edukaciju novih kadrova.

Bolnica se prostire na 19.500 kvadratnih metara, ima tri glavna objekta – intenzivnu i poluintenzivnu negu i dijagnostički centar.

Stokićeva je navela da će nova bolnica imati 616 postelja, od toga 212 koje će obuhvatiti jedinicu intenzivne terapije i 404 postelja koje će pripadati kategoriji poluintenzivne terapije. Biće udvostručeni bolnički kapaciteti u celoj pokrajini.

Za razliku od drugih kovid-bolnica, kako je istakla, imaće i jedinstvenu banku krvi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here