PKS

U Vladičinom Hanu danas je otvorena najveća plantaža organske jabuke u Srbiji na 45 hektara zemljišta. Privredna komora Srbije pruža podršku kompanijama, u novim poslovnim poduhvatima, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, ocenjujući da ovom investicijom Nektar na najbolji način doprinosi razvoju i promociji organske proizvodnje, kao i ekonomskom rastu čitavog regiona. 

– Privredna komora Srbije, u saradnji sa nadležnim državnim institucijama, radi na rešavanju ključnih pitanja za razvoj domaće organske proizvodnje i tržišta organskih proizvoda, kao što su harmonizacija propisa sa međunarodnim standardima, registracija preparata za najsavremeniju zaštitu bilja i semena i usklađivanje podsticajnih mera sa realnim potrebama proizvođača – izjavio je Čadež.

Čadež je pozvao poljoprivrednike iz čitave Srbije da se intenzivnije bave organskom proizvodnjom jer je ona budućnost poljoprivrede. Prema njegovim rečima, Srbija ima i  posebnu mogućnost izvoza organskih prehrambenih proizvoda na nemačko tržište.

Predsednik PKS je istakao da je za ceo kraj plantaža veoma značajna, jer su potencijali juga Srbije odlični za investicije, ali i da se od sedam odsto zaštićenog zemljišta u Srbiji koje može da bude sertifikovano kao organsko, koristi svega 0,4 odsto.

Direktor kompanije Nektar Mihailo Janković objasnio je da je 45 hektara organske jabuke samo prva faza, a da će posle proširenja, pod tim zasadima biti 114 hektara, što je ukupno ulaganje veće od pola miliona evra.  Nova plantaža, u koju je kompanija Nektar uložila više od 200 hiljada evra, doprineće zapošljavanju još 100 radnika u sezoni berbe, a taj će broj rasti u skladu sa razvojem plantaže, rekao je direktor ove kompanije. “Zadovoljni smo prisustvom u ovom regionu i investicijama, jer smo u Vladičin Han do sada investirali preko 15 miliona evra, a nastavićemo u tom smeru”, poručio je Janković i naglasio da će se truditi da veći deo organskih jabuka sa ovih plantaža završi u gotovim proizvodima.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević istakao je da je važno novo zapošljavanje, ali i bavljenje organskom proizvodnjom kroz kooperantski odnos. Najavio je izmenu Zakona o organskoj proizvodnji koja će proizvođačima omogućiti lakši izlazak na tržište Evropske unije kao i nove veće podsticaje za organsku proizvodnju. Pomoćnik predsednika opštine Vladičin Han Branislav Tošić podsetio je da ta sredina ima tradiciju kooperantske proizvodnje voća još od 60-tih godina prošlog veka i dodao da su dosadašnja ulaganja Nektara izuzetno važna za ovu opštinu.

 

6 COMMENTS

  1. Mode!Malo ste osvežili portal i uveli čini mi se nove rubrike.Bravo.Uvek ste bili najbolji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here