Vesti
Organizatori na okupu

Dobre tradicije postoje da bi se negovale i čuvale, a upravo tog pravila drže se organizatori humanitarnog teniskog turnira “Australian Closed”, koji već devetu godinu zaredom okupljaju najbolje amatere iz zajednice Sidneja.

Ni nevolje koje je izazvala pandemija i silne restrikcije koje se čas uvode, pa čas popuštaju, nisu uspele da pokvare planove velikih humanitaraca i sportskih entuzijasta sa Severnih plaža najvećeg australijskog grada.

Iako su mnogi događaji odgođeni ili u potpunosti otkazani, organizatori turnira “Australian Closed” bili su istrajni u nameri da se naširoko popularni događaj održi u subotu i nedelju, 27. i 28. februara u Teniskom centru u sidnejskom predgrađu Forestvil.

Pored tenisa, NEST Inc organizacija na turniru “Australian Closed” proteklih godina organizovala je i niz drugih aktivnosti kao što su takmičenja u stonom tenisu, malom fudbalu, kao i sportska nadmetanja za decu.

Takođe, ovaj turnir je jedinstven i po tome što su često specijalni gosti bile poznate ličnosti srpske javne scene, kao što su glumci Dragan Jovanović Gagi i pokojni Ivan Bekjarev, a prošle godine događaj je uveličao jedan od najboljih fudbalera A-lige, Miloš Ninković.
“Australian Closed” je i sinonim za humanost i za donacije koje su prikupljene svake godine, a od kojih su kupovana namenska sredstva neophodna raznim ustanovama u matici kojima je pomoć najpotrebnija.

O tome šta ovaj turnir znači za našu zajednicu, razgovarali smo sa osnivačem i organizatorom ovog turnira Željkom Gojkovićem.

– Turnir je imao svoju premijeru 2013. i specijalni gost te godine bio je poznati srpski glumac Dragan Gagi Jovanović, koji je zajedno sa nama i pokretač ove manifestacije. Od tada smo na svakom turniru imali specijalne goste, naše glumce ili sportiste koji su se takodje angažovali I na realizaciji i dodeli donacije i pokretali su mnogobrojne akcije lokalno – kaže Željko Gojković.

Uz dobro druženje i sportske aktivnosti, svi učesnici daju doprinos humanom karakteru događaja.

– Turnir se definitivno izborio za svoje mesto pod suncem zahvaljujući svojoj unikatnosti, volonterstvu i humanizmu. Uz sport i zabavu za celu porodicu, u jednoj prijateljskoj atmosfera, prezentujemo kulturu i gastronomiju sa naših područja, a sve sa ciljem da se pomoć uputi tamo gde je potrebno – naglašava Gojković

Nest Inc je tokom proteklih godina uspostavio veze sa mnogobrojnim ustanova širom regiona, kojima pomaže na način od kojeg se ne odstupa.

– Naše donacije nikad nisu novčane, već uspostavimo kontakt sa ustanovama i isporučimo određene aparate ili druga sredstva, u zavisnosti od njihovih potreba. Za somborski Dom za napuštenu decu kupljen je automobil, za Dom “Rada Vranješević” u Banjaluci kupljeno je 80 kreveta i posteljina, za bonice u Trebinju i Beogradu kupljeni su važni medicinski aparati i tako redom. Dakle, naše donacije su namenske i sprovedene na način koji će osigurati da je donacija u potpunosti ostvarena kako je i planirano. Akcije koje su započete teniskim turnirom “Australian Closed” nastavljaju se u mestima gde je donacija upućena, jer se i tamo uključuju mnoge druge organizacije i time se i pomoć uvećava. Uspostavili smo kontakte s mnogobrojnim insitucijama i jako smo zahvalni mnogim našim glumcima i umetnicima, kao i našim svetski teniserima, koji su se takođe uključivali u naše akcije. Takođe, možemo da potvrdimo da su sve naše donacije i dalje u upotrebi u ustanovama kojima su upućene.

Ove godine, očekuje se rekordno veliki broj učesnika, a biće i noviteta u samom događaju.
– Interesovanje za “Australian Closed” ove godine je odlično, tako da pokrećemo i takmičenje u parovima. Uporedo sa tenisom organizuje sa i niz drugih zanimljivih igara i aktivnosti, tako da će biti prilike da učestvuju i svi oni koji ne igraju tenis. Kao i uvek, uključen je i veliki broj volontera bez kojih bi ovo bilo nemoguće uraditi.

NEST Inc kao organizator je poznat i po drugim dešavanjima, koja će se nastaviti odmah posle turnira “Australian Closed”.

– Uvek razmišljamo o novim akcijama. Posle letnje pauze nastavljamo sve naše socijalne I sportske aktivnosti koje uključuju okupljanja utorkom, muzičke I poetske večeri, košarku svakog petka za muške članove, kao i popularne šetnje kroz prirodu svake prve subote u mesecu. Tokom nekoliko meseci socijalne izolovanosti pokretali smo i onlajn aktivnosti sa gostima širom Australije i Evrope – podseća Željko Gojković i najavljuje neka od iznenađenja za ovu godinu.

– Među novitetima je košarkaški turnir koji će se odigrati 8. maja, a pre toga u aprilu ćemo imati i prikazivanje dokumentarnog filma koji će biti interesantan i za australijsku publiku.

Kad i gde?

“Australian Closed” se održava ovog vikenda na terenima Teniskog centra Forestvil na severu Sidneja, na adresi Cnr Lanford Ave & Melwood Ave, Killarney Heights 2087. Program počinje u subotu u podne, okupljanjem i pripremom roštilja, kao i igranjem šaha i stonog tenisa. Teniski turnir će se igrati od 18 do 22 časa.

U nedelju je početak zakazan za 10 ujutro, a teniska dešavanja počeće u 12 sati, dok su finala predviđena za 17.00. Posle dodele priznanja biće održana i humanitarna aukcija teniskih i drugih suvenira.

Galerija teniskih majstora

Turnir “Australian Closed” se igra od 2013. i proteklih godina okupio je na desetine teniskih entuzijasta iz celog Sidneja. Na turniru se takmiče igrači – od onih koji su se polu-profesionalno bavili tenisom , pa sve do onih koji su tek počeli da drže reket u rukama.

Publika je za prethodnih osam godina među učesnicima turnira mogla da vidi i ozbiljne teniske majstore kao što su veteran Momčilo Moca Stević, zatim Nebojša Jovičić, Željko Stanišić i Stefan Milenković, dok su u ženskoj konkurenciji više od drugih odskakale Tijana Bogdanović, Ana Petrović, Ljiljana Bodrožić i Milana Dejanović, a 2018. godine je sve osvojila mlada Tia Vuk Ljuboja, do sada najmlađa pobednica turnira.

U kontaktu sa glumcima i muzičarima

Željko Gojković i njegova agencija “U-neXt Entertainment” takođe e su poznati i po organizaciji pozorišnih predstava i muzičkih koncerata. Australijska publika uživala je u mnogim vrhunskim ostvarenjima naših poznatih glumaca, komičara, a i nekih pevača sa prostora bivše Jugoslavije.

Trenutno zbog zatvorenih granica nema mogućnosti da se organizuju gostovanja, ali su ljudi iz “U-Next” u redovnom kontaktu sa glumcima i muzičarima.

– Sa većinom smo na vezi preko društvenih mreža, ali I telefonski. Nadamo se da ćemo nekad uskoro opet moći da uživamo u druženju i njihovim nastupima kao pre. Za sada bodrimo jedni druge i evociramo uspomene – kaže Željko.

Lista pobednika

  1. Mоmčilо Stević-Mоca Jadranka Vasić
  2. Mоmčilо Stević-Mоca Ana Petrović
  3. Stefan Milenkоvić Irena Vrtarič
  4. Nebоjša Jоvičić             Tijana Bogdanović
  5. Nebоjša Jоvičić             Ana Petrović
  6. Аleksandar Коnčar Tia Vuk Ljuboja
  7. Željkо Stanišić             Ljiljana Bodrožić
  8. Željkо Stanišić             Milana Dejanović

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime